Késéseket okoz ferihegyen a Pest-környéki zivatar

A Budapest Airport szerint a ma délután környező területeken tomboló zivatarok miatt jelentős késésekre kell számítaniuk a Budapestre érkező és innen induló járatok utasainak.

A Budapest Airport hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint szerda este fél-egy órás, esetenként akár több órás késések is előfordulhatnak a járatoknál. Az utasokat arra kérik, hogy tájékozódjanak a járataik aktuális helyzetéről a reptér honlapján, ahol az induló és érkező járatok között is gyakoriak a késések.

A légi közlekedésben tapasztalható késések nem új jelenségek, az utóbbi időben rendszeresen előforduló hosszú várakozásokról több cikk is beszámolt. A Budapest Airport közleménye szerint a késések hátterében több tényező is állhat, többek között a légiirányítási problémák és a hőség okozta infrastrukturális gondok is, mint például a debreceni reptér kifutójának megrepedése. A nemzetgazdasági miniszter a légi közlekedés kaotikus helyzetéért a HungaroControl vezetőjét is felelősségre vonta.

Az érintett utasoknak javasolt a türelem és a rendszeres tájékozódás, hogy elkerüljék a váratlan kellemetlenségeket. Az aktuális járatinformációk a Budapest Airport honlapján érhetők el.

Nehéz helyzetben a reptér, a vihar csak tetézi a gondokat

A helyzetet nehezíti, hogy ahogyan arról az Index is beszámolt, múlthét csütörtökön technikai okok miatt bezárt a Debreceni Nemzetközi Repülőtér, a légikikötőtől a Budapest Airport vette át a járatok és utasok kezelését. A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a nyári csúcsidőszakban átlagosan napi 55 ezer utast kezel, amelyre most rárakódik a debreceni repülőtérről átirányított utasforgalom is. További probléma, hogy a légtér telítettsége miatt az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Telex információi szerint az utasok órák óta várnak Budapestről induló, vagy Budapestre tartó gépeik felszállására.