Pestet elérte a vihar: káosz a reptéren és jégeső a városban

Szerda délután viharos időjárás sújtotta Budapestet, különösen a város északi és délkeleti részeit, ahol jégeső és villámárvizek is előfordultak. A Budapest Airport szerint a zivatarok miatt az érkező és induló járatok is késnek. A Veresegyházát érintő felhőszakadást és a XVI. kerületben tomboló brutális zivatart videóra is rögzítették, és a város északi részén is erős zivatarok alakultak ki.

Az Időkép és a Blikk beszámolója szerint a vihar helyenként borsónyi, cseresznye, sőt diónyi méretű jégesőt hozott, ami néhol villámárvizeket okozott, mivel a csatornarendszer nem volt képes elvezetni a hirtelen lezúduló esővizet. A zivatarcellákban esetenként jelentős csapadék hullott, gyakran nagy, dió méretű jég is potyogott.

A Budapest Airport a Facebookon keresztül tájékoztatta az utasokat, hogy a környéken tomboló zivatarok miatt számíthatnak késésekre. A meteorológiai jelentések szerint a nagyobb jégszemek károkat is okozhattak, míg a kisebbek hűsítő hatással voltak a levegőre. A HungaroMet számos vármegyére figyelmeztetést adott ki nemcsak a hőség, de zivatarok és felhőszakadás miatt is.

Az Időkép szerint Budapest északi részét érintve és lassan elhagyva, erősödve vonult észak felé egy kiterjedt zivatarcella, miközben délen is berobbantak a zivatarok. Országszerte több településen is jégeső okoz nehézséget, volt, ahol diónyi nagyságú darabok hullottak az égből. A közösségi médiát időközben elárasztották a jégverést megörökítő videók, például a Pest vármegyei Veresegyházán az óriási jégdarabok annyira sűrűn estek, hogy az úttestet fehérre festették, miközben hatalmas hangzavarral hullottak az utcán parkoló járművekre.

Nem volt sokkal jobb a helyzet Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében sem, ahol az itt készült felvételeken is magasan áll a jég az udvarokon, miközben az eső mindent eláraszt, az erős szél pedig ugyancsak fennforgást okoz. Az itt lakók plédekkel próbálták védeni személygépkocsijaikat a jég okozta károktól.

(Borítókép: Időkép)

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras