Anne Hidalgo a Szajnában úszott, hogy bizonyítsa a folyó tisztaságát az Olimpia előtt

Anne Hidalgo párizsi polgármester a Szajnában úszott, hogy bizonyítsa a folyó tisztaságát a közelgő olimpiai játékok előtt, ahol nyíltvízi úszók és triatlonisták is megmérettetnek. Hidalgo a városháza közelében ugrott a vízbe, helyi úszókkal, Tony Estanguet-tel, az olimpiai szervezőbizottság vezetőjével, és Marc Guillaume-mal, Párizs régiójának legfelsőbb hivatalnokával együtt. A város 2015 óta 1,5 milliárd eurót fektetett be a tisztító- és csatornarendszerekbe, hogy vízi sporteseményeket rendezhessen a Szajnán. A triatlonisták július 30-án, 31-én és augusztus 5-én úsznak majd, míg a nyíltvízi úszók augusztus 8-án és 9-én vetik magukat a vízbe, a folyó egy hat kilométeres szakaszát használják majd fel a jövő pénteki nyitóünnepségre.

Amélie Oudéa-Castéra, francia sportminiszter két héttel az olimpia előtt úszott a Szajnában, hogy bemutassa a folyó tisztaságát. Hidalgo polgármester követte példáját, hogy bemutassa a hosszútávúszás és a triatlon olimpiai eseményeire való készenlétet. Annak ellenére, hogy a város 1,4 milliárd eurót költött a tisztítási erőfeszítésekre, a szakértők kételkednek a folyó tisztaságában, mivel júniusban magas E. coli baktériumszinteket mutattak ki. Párizs szembesül kihívásokkal a csatornarendszerével kapcsolatban, ami a heves esőzések során a csapadékvíz és a szennyvíz összekeveredését eredményezi, ami a folyóba kerül.

A Szajnában való úszást 1923-ban tiltották meg egészségügyi kockázatok miatt. A folyó ad otthont az úszóeseményeknek és az olimpiai nyitóünnepség egy részének. Az erős áramlat bonyolíthatja a terveket. A francia sportminiszter is úszott a folyóban az elmúlt héten.