Paks II. beruházás: Szijjártó szerint a következő évtized elejére indulhat a termelés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Paks II. atomerőmű bővítése zavartalanul halad, és a tervek szerint a következő évtized elején elindulhat a két új blokk termelése.

A miniszter Isztambulban tájékoztatta a sajtót, hogy a beruházás jól halad, jelenleg kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan nő. Szijjártó kiemelte, hogy a csúcsidőszakban a helyszínen dolgozók száma nyolc- és tízezer között lesz. A hosszú gyártási idejű eszközök előállítása is folyamatos, így minden adott ahhoz, hogy a két új blokk a következő évtized elejére megkezdhesse a termelését.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat vezetőjével, Alekszej Lihacsovval tárgyalt a beruházás állásáról és a következő időszak legfontosabb feladatairól. Szijjártó üdvözölte, hogy az orosz fővállalkozó mellett nyugat-európai, amerikai és magyar vállalatok harmonikusan dolgoznak együtt a beruházáson.

A talajszilárdítási munkálatok is jól haladnak, összesen 76 ezer cölöpöt terveznek lefúrni, és ebből már több mint húszezer elkészült. A leendő nukleáris sziget alatt a talajszilárdítás 82 százalékos készültségi fokot ért el, ami lehetővé teszi a teljes talajkiemelés tesztjeinek megkezdését a 23 méteres mélységig. A Roszatom közleménye szerint a földkitermelési munkák a projekt szerinti 27 méter mélységig júliusban kezdődnek.

Az első beton öntése az ötös blokk alatt, amellyel hivatalosan is megkezdettnek minősül majd az atomerőmű építése, év végéig megtörténhet. Szijjártó hangsúlyozta, hogy ezek a folyamatok kulcsfontosságúak az első beton öntése szempontjából, amelyre néhány hónap múlva kerülhet sor.

A reaktortartály kovácsolása három évet vesz igénybe, és már hónapok óta folyik Szentpétervár mellett. A zónaolvadék-csapda, egy 750 tonnás berendezés, már elkészült és a Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé. Az érkezését július végéig vagy augusztus elejéig várják, bár a Duna vízállásától és a Vaskapunál történő átrakodás gyorsaságától függ a szállítási határidő.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy a beruházás biztonságát garantálja, hogy a kormánynak sikerült elérnie a paksi beruházás teljes körű mentességét mindenfajta európai uniós szankció alól. Így a paksi beruházásra semmilyen szankció nem vonatkozik, ezért az építkezés, a műszaki és a pénzügyi teljesítés is zavartalanul tud folyni.

A beruházás három szempontból kritikus fontosságú Magyarország számára. Először is, ez adja a garanciáját hazánk hosszú távú energiabiztonságának, mivel az új blokkok átadásával az ország teljes áramigényének mintegy hetven százalékát tudja majd az erőmű fedezni. Másodsorban, a rezsicsökkentés vívmányainak megóvása szempontjából is kritikus a projekt, mivel a nukleáris erőművek képesek nagy mennyiségben megbízhatóan és olcsón villamos energiát termelni. Harmadsorban pedig a környezet védelme szempontjából is fontos, hiszen a paksi bővítés nyomán évi hárommilliárd köbméterrel csökken majd a magyar földgázfelhasználás, az éves szén-dioxid-kibocsátás pedig 17 millió tonnával.