Kispesti buszon történt rablás: vádemelés a fiatal elkövetők ellen

Egy kispesti buszon történt rablás kapcsán emelt vádat a Fővárosi Főügyészség két fiatal ellen, akik egy 16 éves fiút fosztottak ki. Az eset tavaly, egy csütörtöki napon történt, a támadók napokon belül őrizetbe kerültek.

A vádirat szerint a két elkövető 2023. július 11-én kora délután szállt fel egy Kispestről Budapest belvárosa felé tartó buszra. Az idősebb vádlott, aki a bűncselekmény idején 20 éves volt, arra kérte a 16 éves áldozatot, hogy üljön át egy másik helyre, és megkérdezte tőle, hogy van-e nála pénz. A fiatalabb támadó, aki még a 14. életévét sem töltötte be, fenyegetőzött, hogy előveszi a kést, ha nem kapnak pénzt.

A sértett a fenyegetés ellenére sem engedett a követelésnek, ezért a támadók arra szólították fel, hogy szálljon le a buszról, de ő ezt sem tette meg. Ekkor az idősebb vádlott mellé ült, és a fiú félelmében átadott neki 400 forintot. Az idősebb vádlott ekkor észrevette, hogy a sértettnek bankkártyája is van, így elvette tőle a bankkártyát és a PIN-kódot is kikövetelte, miközben azzal fenyegette meg, hogy „ha hazudsz, akkor előveszem a kést”. A támadók a zsákmánnyal leszálltak a buszról, és még aznap 10 000 forintot vettek fel az elrabolt bankkártyával egy kőbányai ATM-automatából.

A rendőrség a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította és napokon belül elfogta a két elkövetőt. Az idősebb vádlott korábbi bűnügyekből már ismert volt más kerületi rendőrkapitányságok előtt. Őt a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte, míg a fiatalabb társa bűnügyi felügyelet alá került. A bűnügyi felügyelet során azonban rátámadt a lakcímének tisztázása érdekében megjelenő gyermekjóléti családgondozóra, ezért a felügyeletet megszüntetve javítóintézetben végrehajtandó letartóztatásba helyezték.

Az ügyészség a különös visszaeső, jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő idősebb vádlottra végrehajtandó börtön kiszabására tett indítványt. A fiatalabb vádlott esetében, aki az elkövetéskor még nem töltötte be a 14. életévét, a törvény szerint büntetés kiszabásának helyett javítóintézeti nevelés alkalmazását kérték, mivel vele szemben csak intézkedés alkalmazható.