Orbán Viktor oroszországi látogatása és a nemzetközi reakciók

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerint Orbán Viktor úgynevezett "békemissziója" nem szolgálja sem Európa, sem az ukrán nép érdekeit, és kifejezetten Vlagyimir Putyin orosz elnök érdekeit segíti.

A cseh kormányfő szerint a magyar miniszterelnök tevékenysége hasonlít azokhoz a kísérletekhez, amelyekkel az európai vezetők a II. világháború kitörése előtt megpróbálták Adolf Hitlert megbékíteni. Fiala hangsúlyozza, hogy a történelemből tanulva tudjuk, hogy az agresszív rezsimeket nem lehet megbékíteni, és a béke csak akkor lehetséges, ha az agresszív állam megérti, hogy a katonai agresszió nem kifizetődő számára. A cseh miniszterelnök szerint Orbán Viktor tevékenysége helytelen és bajt okoz Európának, és emlékeztetett, hogy a veszélyes rezsimek megbékítésére tett történelmi kísérletek nem váltak be.

Orbán Viktor a békemisszió keretében többek között találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, majd titokban Moszkvába repült, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. Utazásai során Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Donald Trump amerikai elnökjelölttel is találkozott, és közben a washingtoni NATO-csúcstalálkozón is megfordult, bár ott nem tárgyalt Joe Biden jelenlegi elnökkel.

Az EU soros elnökeként Orbán Viktor tevékenysége szkepticizmust és ellenállást váltott ki az EU-tagállamok körében. Több ország, köztük Németország, Észtország, Finnország, Litvánia, Svédország, Hollandia, Lettország és Szlovénia jelezte, hogy nem küldi el magas rangú minisztereit a budapesti informális találkozókra. Az Európai Bizottság is bejelentette, hogy egyetlen biztos sem fog részt venni a magyar elnökség idején az informális találkozókon.

Az Európai Parlament szerdai határozata szerint Orbán Viktor cselekedetei lényegtelenek, és az orosz hadsereg a magyar miniszterelnök távozása után egy kijevi gyerekkórházat bombázott, ami tovább erősíti az álláspontjukat. Az EP állásfoglalása kijelentette azt is, hogy Magyarországnak számolnia kell a következményekkel, és elítélte Orbán Viktor oroszországi útját, mint „az uniós szerződések és a közös külpolitika durva megsértését”. Az EP szintén ezen a napon választotta meg a háznagyait is, így teljessé vált az EP vezetése, csakúgy, mint a politikai kordon Orbán Viktor új európai frakciója körül, a Patrióták Európáért, amely nem jutott egyetlen vezetői pozicióhoz sem.