Hűtési problémák a kórházakban

A Szent László Kórház transzplantációs osztályának légkondicionáló rendszere elromlott, ami miatt a steril szobákban 32 fokos hőmérsékletnek vannak kitéve a betegek. Hasonló problémákat jelentettek Tatabányán és a Szent János Kórházban is. A Magyar Orvosi Kamara az elavult berendezésekre hívta fel a figyelmet, és hangsúlyozta a modernizáció szükségességét a megfelelő betegellátás érdekében a hőhullámok idején.

A Szent László Kórházban kezelt súlyosan immunhiányos betegek is szenvednek a hibás légkondicionáló miatt, amelynek meghibásodása kedden történt, és amelyet a kórház állítása szerint javítanak, de egy szülő szerint a probléma már napok óta fennáll. A kórház a hiba javításán dolgozik, miután egy néző jelentette az RTL Híradónak a helyzetet.

Nem csak a Szent László Kórházban vannak problémák, hanem más magyarországi egészségügyi intézményekben is, mint például a Tatabányai Szent Borbála Kórházban és a budapesti János Kórházban, ahol szintén a hűtőrendszerek meghibásodásai okoznak gondot. Az Uzsoki Utcai Kórházban is hasonló problémák merültek fel a szellőzéssel és a műtőkkel kapcsolatban.

A Magyar Orvosi Kamara javasolja, hogy a kórházakban a hőhullámok idején minden egészségügyi létesítmény légkondicionált legyen, és befektetéseket hajtsanak végre a meglévő rendszerek frissítésére. A kormány nemrég visszavonta azt a 2021-es döntést, amely az állami kórházak hűtési és fűtési rendszereinek energiahatékonyságának javítására irányult.