Vitézy Dávid üzenete Lázár Jánosnak: a MÁV helyzete és a Fanta narancstartalma

Vitézy Dávid, a volt közlekedési államtitkár, Facebook-posztban fejtette ki véleményét a MÁV-nál tapasztalható problémákról, és ezzel kapcsolatban Lázár János közlekedési miniszter felelősségét is megkérdőjelezte.

Vitézy Dávid szerint a magyar vasút helyzete látványosan romlik, és ezt számszerű adatokkal is alátámasztotta. "2024 júniusában a magyar InterCity-k 42,9 százaléka volt »pontos«, azaz késett kevesebbet, mint 5 perc – tehát a távolsági vonatok 57,1 százaléka ennél többet" – írta posztjában, ami szerinte az adatok gyűjtése óta mért legrosszabb érték.

A volt államtitkár öt pontban foglalta össze, hogy milyen döntések vezettek a jelenlegi helyzethez, amelyek között szerepel minden érdemi vasúti nagyberuházás leállítása, járműbeszerzések leállítása, bevételkiesés az olcsó bérletek miatt, a közlekedésszervező létrehozásának meghiúsítása, valamint a MÁV-csoport szervezeti és morális állapotának romlása.

Vitézy Dávid szerint a kormányzat eddigi hozzáállása, miszerint "elműködött ez így eddig is, nem kell ezzel foglalkozni", már nem tartható. A politikus úgy véli, hogy a vasúti helyzet fontosabb probléma, mint a Fanta narancstartalma, amire Lázár János a közösségi oldalán tett közzé bejegyzést, kritizálva a multikat azért, mert kevesebb narancslé van a magyar Fantában, mint más országokban.

Vitézy Dávid a közlekedési miniszternek azt ajánlotta, hogy a Fanta-hanta helyett foglalkozzon a vasúttal, és kezelje a kialakult krízist. Az üzenetében hangsúlyozta, hogy a MÁV helyzete nem csak stagnál, hanem látványosan romlik, és ez a probléma fontosabb, mint az üdítőital narancstartalma. Hozzáteszi, hogy a negatív eredmények nem egyetlen miniszter nyakába varrhatók, az állapotok romlása sok évtizednyi elmaradt beruházás és elhanyagoltság eredménye. A folyamatos költöztetések, átszervezések és miniszteri ugráltatások miatt a MÁV-csoport a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen rossz szervezeti és morális állapotban.