Idős vezetők és az amerikai elnökválasztás

Az amerikai elnök, Joe Biden korát és mentális állapotát illetően felmerült kritikák ellenére világszerte számos idős politikus vezeti hatékonyan országát. Egy kutatóközpont szerint az országvezetők átlagéletkora 62 év, és például az olasz köztársasági elnököt, Sergio Mattarellát 86 évesen is újraválasztották.

Az amerikai elnökválasztás kapcsán gyakran a Demokrata és a Republikánus Párt jelöltjeinek küzdelmét szokták kiemelni, azonban idén Robert F. Kennedy Jr. jelent meg jelentős harmadik jelöltként. Kennedy a demokrata jelöltként indult, majd függetlenné vált, és felmérések szerint egyenlő arányban vonzhatja el a szavazókat mindkét nagy párttól. Donald Trump a napokban próbálta rávenni Kennedyt, hogy lépjen vissza a javára, amit egy kiszivárgott felvételből tudtunk meg. A videófelvételt Kennedy fia, Bobby Kennedy III. posztolta, majd gyorsan törölte, de az interneten már terjedt. Kennedy elnézést kért a felvétel közzététele miatt. A felvételen Trump oltáskritikus megjegyzéseket tett, és Kennedy oltásszkepticizmusára is rámutatott. Trump szerint a csecsemők túl nagy adag védőoltást kapnak, ami szerinte egy lónak való, nem egy kisbabának. Kennedy és a Children’s Health Defense szervezet évek óta küzd az oltások ellen, dacára a tudományos cáfolatoknak. Trump a felvételen arra kérte Kennedyt, hogy lépjen vissza, mert így "nyerhetnénk".

A Joe Bidennel folytatott beszélgetés is szóba került a felvételen, ahol Biden felhívta Kennedyt a pennsylvaniai merénylet után, ami "nagyon kedves" gesztus volt. Kennedy a beszélgetés során nem szállt ki a versenyből, és bár a szavazólapra kerülés feltételei államonként változnak, és Kennedynek nehézségei vannak ezzel, továbbra is versenyben maradt. A Republikánus Nemzeti Konvención Trump bejelentette, hogy J. D. Vance lesz az alelnökjelöltje, de Kennedy kijelentette, hogy nem lép vissza a versenyből.

A Demokrata Párt vezetése augusztus elején tartott távszavazással szeretné megerősíttetni Joe Biden elnökjelöltségét, jóval a párt hivatalos elnökjelölő konvenciója előtt. A demokrata párt országos konvenciójának szabályalkotó bizottsága a következő napokban véglegesítené a virtuális szavazás menetét, ami nem kezdődne meg augusztus 1. előtt. Egyes demokrata képviselők, mint például Jared Huffman, ellenzik Joe Biden hivatalos jelöltté nyilvánításának felgyorsítását, és aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Biden súlyos vereséget szenvedne, ha most tartanák az elnökválasztást. Az AP-NORC közvélemény-kutatása szerint a demokrata párt szavazóinak csaknem kétharmada, 65 százaléka szerint Joe Biden-nek vissza kellene lépnie az elnökjelöltségtől, míg a republikánus szavazók 73 százaléka támogatja Trumpot. Az amerikai választók körében Biden jelöltsége 28 százalékos támogatást élvez, míg Trump elnökválasztási indulását 41 százalék támogatja. A demokrata regisztrált választók között az afroamerikaiak támogatják a legnagyobb arányban Biden újraindulását, 50 százalékuk szeretné, ha ő lenne a jelölt, míg a fehér és spanyolajkú demokrata szavazók 32, illetve 33 százaléka támogatja őt. A 45 évnél fiatalabb demokrata választók 75 százaléka szeretné, ha Biden visszalépne.