Az Európai Parlament vitája és állásfoglalása Ukrajna támogatásáról

Az Európai Parlament szerdai ülésén folytatott vitát és elfogadott egy állásfoglalást Ukrajna támogatásáról. Az állásfoglalás, amely nem rendelkezik jogi következményekkel, élesen bírálta Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai útját.

Az Európai Parlamentben zajló vitában Andrzej Halicki, a jobbközép Európai Néppárt nevében hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatása saját biztonságunkat is erősíti. Halicki szerint Ukrajnát addig kell támogatni, amíg legyőzi Oroszországot, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Nemzetközi Büntetőbíróságon kellene felelősségre vonni. Iratxe García Pérez, a szocialista frakció vezetője szerint Orbán Viktor moszkvai látogatása Európa becsmérlését jelentette, és a magyar miniszterelnök azzal segíti az orosz terjeszkedést.

Az állásfoglalás szerint Orbán Viktor „kirívóan megsértette az EU alapszerződéseit és közös külpolitikáját”, amikor az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének kezdete után „békemisszióra” utazott Oroszországba. A dokumentum szerint ennek következményei kell, hogy legyenek, és a testület úgy látta, hogy a magyar miniszterelnök törekvései „lényegtelenek”.

A Tisza Párt alelnöke és EP-képviselője, Magyar Péter szerint több ponton nem értenek egyet a javaslattal, míg Dobrev Klára, a DK EP-képviselője jelezte, hogy a DK képviselői megszavazzák az állásfoglalást, mert aki Ukrajna támogatása ellen szavaz, az Magyarország biztonsága és önállósága ellen is szavaz.

Jordan Bardella, a Patrióták Európáért frakció elnöke az orosz inváziót történelmi tragédiának nevezte, és hangsúlyozta, hogy nem hagyhatják, hogy az orosz imperializmus feleméssze Ukrajnát. Az állásfoglalás elfogadása után a végszavazáson 495 igen, 137 nem és 47 tartózkodás mellett fogadták el.

Az Európai Parlament állásfoglalása szerint a magyar miniszterelnök moszkvai útja a közös uniós érdekek elleni cselekedet, és a testület szerint ennek következményei kell, hogy legyenek. Az állásfoglalás elfogadása jelzi, hogy az Európai Parlament továbbra is elkötelezett Ukrajna mellett, és kritikusan szemléli azokat a politikai lépéseket, amelyek ellentétesek az uniós értékekkel és a közös külpolitikával. Az állásfoglalás az első azóta, hogy júniusban újraválasztották a testületet, és üdvözölte, hogy a lefoglalt orosz jegybanki vagyonból az ukrán katonai erőfeszítéseket támogatják. A képviselők azt kérik, hogy az EU és a tagállamok növeljék a katonai segítséget amíg és ahogyan szükség van rá, továbbá támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, és felszólítják az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki az Oroszország és Belarusz elleni szankciókat.