Münchenben nyílik az első alkoholmentes sörkert

München, az Oktoberfest őshazájában nyílik meg az első alkoholmentes sörkert, ahol a látogatók kizárólag üdítőitalokat, alkoholmentes koktélokat-söröket, gyümölcsleveket és vizet fogyaszthatnak.

A Die Null névre keresztelt hely csütörtöktől fogadja a vendégeket, és a közeli éttermek, szállodák, valamint kulturális helyszínek üzemeltetői közösen gondoskodnak majd a működtetésről. A sörkertet a főpályaudvar közelében hozzák létre, hogy csökkentsék a turisták mértéktelen alkoholfogyasztását és a városrész zajosságát.

A vendégek magukkal vihetnek ennivalót, és a helyszínen ingyenes koncerteket, eseményeket, valamint DJ-k és ifjúsági bulik is színesítik majd a kínálatot. A városvezetés célja, hogy a területet modernizálják és ismét méltó helyet kapjon a lakosság körében.

Florian Schönhofer, a Die Null egyik létrehozója szerint a kezdeményezés célja nem az alkoholtól való végleges elfordulás, hanem az élvezhető alternatívák megmutatása. Schönhofer elmondása szerint pozitív visszajelzéseket kaptak, de ő maga úgy véli, hogy valószínűleg veszteségesek lesznek, mivel kevesen fogyasztanak nagy mennyiségben gyümölcslevet.

A Die Nullt Dieter Reiter, München polgármestere nyitja meg, és a tervek szerint csak szeptember 15-éig, az Oktoberfest kezdete előtti héten lesz nyitva.

A német sörfogyasztás az 1990-es évek óta csökkenő tendenciát mutat, az egy főre jutó évi 88 literes átlaggal Németország lemarad szomszédai, Csehország, Ausztria és Lengyelország mögött. Az alkoholmentes sörök gyártói viszont örülhetnek, mivel egyre nagyobb a kereslet a termékeikre.

Münchenben egy önkormányzati munkacsoport már dolgozik azon, hogy miként lehetne kordában tartani a lerészegedett, lármás tömegeket a pályaudvar környékén és a városi parkokban, hogy biztonságosabbá és vonzóbbá tegyék ezeket a részeket.