Campus Fesztivál és a debreceni repülőtér friss hírei

A debreceni Campus Fesztiválra érkezőknek figyelniük kell a megváltozott belépési szabályokra, míg a Debrecen Nemzetközi Repülőtér a javítások után hamarosan újra fogadja az utasokat.

A Campus Fesztiválra látogatóknak idén már a tíz év felettieknek is szükségük lesz belépőjegyre, mivel a korábbi 12 éves korhatár lecsökkent. A Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, Miklósvölgyi Péter elmondta, hogy a változás nem könnyű döntés volt számukra, és tudatában vannak annak, hogy nem népszerű lépés. A döntés hátterében a koncertlátogatási szokások változása és a fesztivál befogadóképességének korlátai állnak.

A fesztivál sajtófőnöke a Telexnek nyilatkozva hozzáfűzte, hogy a rendezvény minden évben támogat valamilyen társadalmi ügyet. Idén a VIP támogatói jegyekből származó 12 millió forintos bevétel egy részét a covid-árvákat segítő Regőczi Alapítványnak ajánlották fel, további 5 millió forintot pedig tanszerekre fordítottak.

A Debrecen Nemzetközi Repülőtér a múlt héten keletkezett futópálya-sérülés javítása után, várhatóan 2024. július 18-án, csütörtökön helyi idő szerint 00:30 órától fogadja ismét a járatokat. A javítási munkálatok során a betontáblák cseréje mellett állapotfelméréseket és műszaki ellenőrzéseket is végeztek. A leállás ideje alatt a debreceni járatok egy részét a budapesti repülőtér vette át. A futópálya felületén a tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt keletkezett hibát észleltek, ami veszélyeztette a légi közlekedést. A négyezer betontáblából álló pálya több pontján is további dilatációs hézagokat vágtak, hogy csökkentsék a hasonló esetek előfordulásának kockázatát. Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte, hogy a havaria helyzet ráirányította a figyelmet a repülőtér fontos szerepére a régió és a város közlekedési, gazdasági és turisztikai életében.

A repülőtér újranyitásával kapcsolatosan a Debrecen International Airport Kft. munkatársai a Nemzetgazdasági Minisztériummal és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával szoros szakmai együttműködésben azonnal elkezdték a javítási munkálatokat. Az utasok tájékoztatása érdekében a repülőtér további telefonszámokat tett elérhetővé, így a hajnali 4 és este 7 óra közötti időszakban megnövelt kapacitás mellett segítik az utasok tájékoztatását. Továbbra is folyamatos a kapcsolattartás a partner légitársaságokkal és utazási irodákkal. A lezárás ideje alatt az érintett utasokat busszal szállították át Budapestre, hogy elérjék a járatukat, illetve igény esetén Budapestről Debrecenbe is. Korábban a Blikk is beszámolt róla, hogy a problémás kifutópálya javítási munkálatai miatt lezárták a debreceni repülőteret, ami nagyobb fennakadásokat okozott az utazóknak: az eredetileg Debrecenből Ciprusra tartó járat, több mint 15 órát késett.

A Debrecen International Airport Zrt.-nek 2022-ben 1,5 milliárd forintnál is több lett a vesztesége, holott az árbevétele megháromszorozódott. A társaságnak már mínusz 1,7 milliárd forint volt a saját tőkéje, ez pedig a törvényi előírásokkal is ellentétben áll. Így a tulajdonosoknak – főként az adófizetők pénzéből, mivel a többségi tulajdonos az állam – pótolniuk kellett a veszteségeket. A Wizz Air nemrég jelentette be, hogy bezárja debreceni bázisát, és az ott állomásozó gépét Ferihegyre költözteti át.