Mediterrán hőség és a borravaló szokásai

Az elmúlt napokban a mediterrán térség és a Balkán extrém hőségnek van kitéve, több helyen a hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 40 Celsius-fokot, és az előrejelzések szerint tovább emelkedhet.

Az Express.co.uk összeállítása szerint az olasz egészségügyi minisztérium 12, majd később 13 városra adott ki piros figyelmeztetést, ami a legmagasabb szintű riasztást jelenti. A tartós hőség veszélyezteti az időseket, betegeket és az egészséges fiatalokat is. Görögországban az afrikai forró levegő hulláma miatt 40 Celsius-fok körüli hőmérsékleteket mértek, és bizonyos szabadtéri munkákat, mint az építkezést és az útépítést, betiltottak. Horvátországban, Dubrovnikban az Adriai-tenger eddigi legmagasabb, 30 Celsius-fokos hőmérsékletét regisztrálták, míg Szerbiában rekord energiafogyasztást jelentettek a légkondicionálók tömeges használata miatt. Albániában egy 72 éves férfi holttestét találták meg Memaliajban lévő farmján, aki valószínűleg a hőség áldozata lett, és a térségben hamarosan 42 fok várható. Spanyolország déli részén is hetek óta tart a szárazság és forróság, ahol az Aemet meteorológiai ügynökség szerint a hőmérséklet akár 44 Celsius-fokot is elérheti, ami új csúcsot jelent az országban.

Amennyiben külföldi nyaralásra készülünk, érdemes figyelembe venni a borravaló adásának helyi szokásait is. A borravaló fogalma Angliából terjedt el a 16. században, és az eltelt időszakban a mértéke országonként változott. Az Egyesült Államokban gyakori a plusz pénz adása, míg Japánban sértésnek veszik. Magyarországon a számla 10%-át szokás borravalóként hagyni, de ez eltérhet a szolgáltatás minőségétől és a hely árfekvésétől. Horvátországban például többet illik adni, mint itthon.