Magyarország jelentős mértékben csökkentette a földgázfogyasztást

A 2022 első hat hónapjában mért 5,7 milliárd köbméteres gázfelhasználással szemben 2024-ben ugyanebben az időszakban mindössze 4,37 milliárd köbméter földgáz fogyott Magyarországon. Ez több mint 23 százalékos csökkenést jelent, amely a lakossági és gazdasági szereplők tudatosabb felhasználásának köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összegzése szerint a földgáz esetében két év alatt összesen 23,3 százalékos a mérséklődés. A csökkenés nagyobb része 2023 első felében történt, amikor több mint 1 milliárd köbméter gázt takarítottak meg a felhasználók, nagyjából fele-fele arányban a lakosság és a gazdasági szereplők között. Az idei első félévben további mintegy 300 millió köbméteres csökkenést mutattak ki, amelynek kétharmada a háztartások megtakarításából származik.

Az orosz-ukrán háború nyomán kialakult nemzetközi energiaválság, valamint a magyar kormány által megszüntetett általános rezsicsökkentés és a fogyasztás bizonyos szintje felett jelentősen megemelt árak is hozzájárultak a gázfogyasztás csökkenéséhez. Az idei első féléves adatok még a 2021-es első féléves 4,6 milliárd köbméteres fogyasztástól is elmaradnak.

Magyarország egymást követő két időszakban teljesítette felül az uniós elvárást a gázfogyasztás visszafogásában. Az előző öt év átlagához képest a tagállamoknak 15 százalékkal kellett kevesebb földgázt használniuk, ehhez képest hazánkban 20 százalékos megtakarítást értek el.

Július elejére a hazai gáztárolók több mint háromnegyedét töltötték meg, és a létesítmények négyötödét foglalja el a betárolt több mint 5 milliárd köbméter földgáz. A magyar családok a rezsicsökkentésnek köszönhetően tartósan Európa legalacsonyabb áram- és gázárait fizetik, és a kormány a háborús időkben is gondoskodik a biztonságos ellátásukról.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) hangsúlyozza, hogy a kormány többféleképpen segíti energiafogyasztásuk mérséklésében a magyar családokat. A Napenergia Plusz Program a zöldenergia termelésére és tárolására alkalmas modern napelemes rendszerek telepítésére ösztönöz, a 30 milliárd forinttal megemelt keretösszeg jóvoltából több mint 25 ezer háztartás önellátási képessége erősödik, áramszámlája csökken. Emellett a július elején elindult otthonfelújítási program az 1990 vége előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését támogatva járul hozzá ahhoz, hogy a nyertesek könnyebben tarthassák felhasználásukat a rezsivédett sávhatár alatt.