Hezbollah rakétatámadások Izrael ellen és a várható tűzszünet Gázában

A Hezbollah libanoni terrorszervezet négy hullámban mintegy száz rakétát lőtt ki Izrael északi részére, amelyeket az izraeli légvédelem nagy részét megsemmisített, de Kirját Smona városában több házat is találat ért. Izrael válaszul légicsapásokat mért a Hezbollah célpontjaira Libanonban, és a konfliktus alacsony intenzitáson tartott folytatódása mellett a tűzszünet lehetősége is felmerült a Gázai övezetben.

Az izraeli hadsereg (IDF) szerint a támadások során sérülésekről vagy áldozatokról nem érkezett jelentés, miközben az izraeli légierő több, az Iránnal szövetséges szervezethez kapcsolódó célpontot támadott Libanon déli részén, ahol összesen öt ember vesztette életét. Az izraeli és libanoni fél közötti konfliktus 2023. október 7-e óta tart, és az izraeli vezetés többször is figyelmeztette a Hezbollah-t, hogy készen állnak a déli területekre való benyomulásra. A Hezbollah jelentős rakétakészlettel rendelkezik, amely potenciálisan túlterhelheti az izraeli légvédelmet.

A Gázai övezetben az izraeli hadműveletek után megértek a túszalku feltételei, amelynek keretében tűzszüneti és fogolycsere-megállapodás jöhet létre, és hazatérhetne a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter ezt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel folytatott éjszakai telefonbeszélgetésükön erősítette meg. Ugyanakkor Orit Sztrok miniszter bejelentette, hogy pártja kilép a kormánykoalícióból, ha az IDF-et kivonják a Gázai övezetből. Az Izrael és a Hamász közötti tárgyalások jelenleg is zajlanak, de a kivonulás feltétele nem szerepel az alkutervben.

A Kneszetben tárgyalt javaslat szerint az izraeli hadsereg elhagyná a Gázai övezet déli részét, ha a Hamász minden túszt elengedne. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a javaslattal kapcsolatos felszólalásában azt mondta: „Nem kellene idegeskednünk. A Hamásznak kellene idegeskednie. A túszok szenvednek, de nem halnak meg.” Ez a kijelentés óriási felháborodást keltett a túszok családjainak körében, akik szerint a miniszterelnök megjegyzései mélyen bántóak, pontatlanok és veszélyesen felelőtlenek. A Túszok Családjainak Fóruma szerint a jelenlegi javaslat a tűzszünetről és a fogolycseréről „az egyetlen járható utat képviseli az összes túsz szabadon bocsátásához.”

Jelenleg 120 túsz sorsáról nincs információ, az IDF megerősítette, hogy közülük 42-en meghaltak. A tűzszüneti javaslat teljes szövege szerint, ha „a felszabadítandó élő izraeli túszok száma” egy bizonyos szakaszban nem éri el a megállapodott számot, „a különbséget megfelelő számú emberi maradványok felszabadításával pótolják.”