Németország bojkottálja a magyar EU-elnökség informális üléseit

Németország nem küldi el minisztereit a magyar EU-elnökség idején megrendezésre kerülő informális ülésekre, ezzel bojkottálva az eseményeket. Az Euractiv értesülései szerint több más ország is hasonló lépéseket fontolgat.

Budapesten ebben a hónapban több informális találkozót is terveznek, amelyek témái a bolygó megmentésétől az EU finanszírozásáig terjednek. Az Euractiv információi szerint azonban Németország egyetlen minisztert sem fog küldeni ezekre a találkozókra. A lap 15 német minisztériumot kérdezett meg a részvételi szándékról, de egyik sem erősítette meg a részvételt.

Eddig több más ország, köztük Észtország, Finnország, Litvánia és Svédország is megerősítette, hogy nem küldik el magas rangú minisztereiket a budapesti találkozókra. Hollandia eseti alapon fog dönteni a részvételről, míg Lettország és Szlovénia szintén fontolgatja az eseti alapon történő döntést.

Christian Lindner német pénzügyminiszter és Cem Özdemir mezőgazdasági miniszter hétfőn jelezték, hogy fontolóra veszik a tervezett magyarországi látogatásuk lemondását. Özdemir különösen alapos vizsgálatot ígért a döntés előtt. A német külügyminisztérium is hasonló álláspontot képvisel.

Az Európai Bizottság szintén bejelentette, hogy a magyar elnökség alatt egyetlen biztos sem vesz részt az informális üléseken. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke a közelmúltbeli fejlemények fényében döntött úgy, hogy a Bizottság csak vezető tisztviselői szinten képviselteti magát.

Orbán Viktor miniszterelnök nemrégiben több, előre be nem jelentett utat tett, többek között Ukrajnába, Oroszországba, a Türk államok hegyi-karabahi ülésére és Kínába. Ezek az utazások szkepticizmust és ellenállást váltottak ki az EU-tagállamok körében, különösen azért, mert Orbán nem egyeztette előre az orosz és a kínai elnökkel való találkozásait. Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai találkozójuk utáni sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Orbán az uniós elnökség képviseletében járt ott, amit a magyar kormányfő nem cáfolt helyben.

Az uniós tagállami miniszterekből álló testület informális tanácskozásait hagyományosan a soros elnökség országában rendezik meg. A magyar kormány július 1-jén vette át a soros elnökséget fél évre. Az ilyen üléseken nem hoznak döntéseket, így a bojkott közvetlen gyakorlati jelentőséggel nem bír, de figyelmeztető jelzés értékű lehet.