Orbán Viktor az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozóján vesz részt

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára utazik, amely az angliai Oxford közelében található Blenheim-kastélyban kerül megrendezésre.

A kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a tanácskozásra összesen 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. A csúcstalálkozón a vezetők az előzetes napirend szerint többek között az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, továbbá a migráció témakörében fognak megbeszéléseket folytatni.

Az Európai Politikai Közösség egy kormányközi fórum, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre, és az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések céljából jött létre.

Orbán Viktor nemrégiben Horvátországban, Vis szigetén töltött pár napot, ahol a Villa Kaliopa étterem tulajdonosa, Goran Pečarević egy közös képet osztott meg vele, amelyen ökölbe szorított kézzel pózolnak. A kép mellé "Várjuk Putyint és Trumpot, késésben vannak" – szöveget fűzte a tulajdonos, ami minden bizonnyal a Donald Trump ellen elkövetett merényletre utalhat, ugyanis a volt amerikai elnök is ezt a gesztust használta, miután egy 20 éves fiatal majdnem kioltotta az életét.

Jelenleg még nem áll rendelkezésre információ arról, hogy a miniszterelnök az angliai csúcstalálkozó után melyik úti cél felé veszi az irányt, de már ismert, hogy lesz egy újabb állomása a békemissziójának. Az elmúlt időszakban a magyar miniszterelnök sokat utazott, de mindig csak munka miatt. A Horvátországban töltött idő azonban lehetőséget biztosított számára a pihenésre is.