Lecsapott a belügyminiszter: betiltottak egy magazint, nyomoznak a kiadónál

Példátlanul kemény lépésre szánta el magát a német kormány: kedden betiltották a jobboldali Compact magazint és a kiadó ellen nyomozás indult, mert oroszbarát propagandát és bevándorlásellenes üzeneteket közvetít.

A német szövetségi kormány, Olaf Scholz vezetésével, alkotmányellenesnek minősített tevékenység miatt váratlanul betiltotta a Compact magazint, amely országosan 40 ezer példányban jelent meg, és a lap mögött álló cégeknél széleskörű nyomozást rendeltek el. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter szerint a Compactot kiadó egyesületek gyűlöletbeszédet és összeesküvés-elméleteket terjesztenek, veszélyeztetve ezzel a parlamentáris demokráciát Németországban.

A kormányzati döntés értelmében a lap további terjesztése bűncselekménynek számít, és a döntéssel egy időben a katasztrófavédelem és a szakszolgálatok részvételével összehangolt nyomozásba kezdtek. A Compact magazint és a kapcsolódó, online tv-csatornát jegyző, jobboldali szervezetek központi ingatlanjaira Brandenburg, Hessen, Szászország és Szász-Anhalt tartományokban csaptak le, valamint a médiacég vezetőinek és kulcsfontosságú részvényeseinek otthonait is átkutatták.

A Compact magazin mögött álló COMPACT-Magazin GmbH élén Jürgen Elsässer áll, aki nyíltan jobboldali nézeteket vall. A cég fő termékei között szerepel a havilap és a videocsatorna, valamint több nagy látogatottságú közösségi média oldal. Emellett áruházat is üzemeltetnek, ahol különböző termékeket árulnak. A belügyminisztérium szerint a médiavállalat antiszemita, rasszista, forradalmi, kisebbségellenes, történelmi revizionista és konteós tartalmakat terjeszt.

A Berliner Zeitung információi szerint a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal már 2022-ben kimondta, hogy a cég antidemokratikus és embertelen álláspontokat juttat be a társadalomba, vezetői pedig kapcsolatot tartanak az Új Jobboldal és az AfD párt fontos szereplőivel. A német kormány attól tart, hogy követőiket a politikai rend megdöntésére buzdítják.

A lépés megosztja a német politikai elitet. A kormánypártok és a Bundestag baloldali képviselőcsoportja üdvözli a betiltást, míg a jobboldali párt képviselői szolidaritásukat fejezték ki a Compact kiadója iránt, és felháborodtak, hogy a Scholz-kormány elnyomja az ellenzéki véleményeket. Jürgen Elsässer főszerkesztő a Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozva a betiltást a sajtószabadság soha nem látott megsértésének tekinti.