Szijjártó Péter és Szergej Lavrov megbeszélése New Yorkban

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalásokat folytatott Szergej Lavrovval, az orosz külügyminiszterrel New Yorkban, ahol többek között a paksi bővítés és a kétoldalú együttműködés került terítékre.

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov megbeszélése során érintették az ukrajnai háború témáját, valamint a kétoldalú kapcsolatokat is. A magyar miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország már két és fél éve él az ukrajnai konfliktus árnyékában, és ennek közvetlenül érzi a negatív hatásait, ezért békét szeretne.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a Nyugat jelenlegi stratégiája nem hozta meg a várt eredményeket, és úgy véli, hogy ha a harctéri helyzet nem oldódik meg, akkor a tárgyalóasztalnál kell megtalálni a megoldást. Ehhez azonban újra meg kell nyitni a diplomáciai csatornákat.

Érdekes fejlemény a paksi bővítés kapcsán

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a paksi bővítés is napirendre került a tárgyalásokon, és egy "érdekes fejlemény" kapcsán szerdán Isztambulban folytatja a tárgyalásokat Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával. A Roszatom a paksi bővítés fővállalkozója, de a projektben amerikai, német és francia cégek is részt vesznek, ami a nemzetközi kapcsolatok normalizálódásának reményét hordozza magában.

A miniszter a magyarországi földgáz- és kőolajellátás helyzetére is kitért, megjegyezve, hogy a földgázellátásban nincs probléma, azonban a kőolajszállításban a Lukoil jelenleg nem tud Magyarországra szállítani Ukrajnán keresztül, és jogi megoldást keresnek a tranzit újraindítására.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy megvitatták az orosz diákok magyarországi felsőoktatási ösztöndíjait, és szeptember 20-ára kitűzték a magyar–orosz gazdasági vegyes bizottság következő ülését, amelyen üzleti fórumot is tartanak. Célként fogalmazta meg az együttműködés fejlesztését a szankciók által nem érintett területeken, hangsúlyozva, hogy számos magyar cég sikeres az orosz piacon.

Szijjártó nem fejtette ki, hogy milyen alapon képzeli el a békés rendezést, de kijelentette, hogy a helyzetből Magyarország más következtetéseket vont le, mint „amerikai és európai barátaink”. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban közölte Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a háború az orosz feltételeknek megfelelően fog véget érni, amit Kijev és nyugati szövetségesei elfogadhatatlannak tartanak. Zelenszkij ukrán elnök kerek perec elutasította Orbán fegyverszünetet ajánló ötletét.

: article-1 : article-2 : article-3