Trump védelmének megerősítése egy iráni fenyegetés miatt

Az AP forrásai és amerikai tisztségviselők szerint Donald Trump volt amerikai elnök védelmét már a szombati merénylet előtt megerősítették egy iráni fenyegetés miatt. Az iráni fenyegetés híre először az elnök stábjához ért el, akik tájékoztatták a Secret Service-t, valamint Trump testőrcsapatának vezetőjét és a kampánystábot is. Joe Biden kormányzata értesítette a hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó Titkosszolgálat vezető tisztségviselőit, és további eszközöket mozgósítottak Trump védelmére. Adrienne Watson, a washingtoni Nemzetbiztonsági Tanács titkára elmondta, hogy az előző elnökség óta figyelik a Trump elleni fenyegetéseket, mivel Irán bosszút akar állni Kászem Szulejmáni meggyilkolásáért.

A megerősített biztosítás ellenére a szombati merényletet nem sikerült megakadályozni. Donald Trumpot egy merénylő lőtte meg, aki a színpadtól 130 méterre levő raktárépület tetejéről adta le a lövéseket. Trump a fülén sérült meg, de jól van és kiengedték a kórházból, így részt tud venni a republikánus párt heti jelölőgyűlésén. A merénylőt a helyszínt biztosító mesterlövészek azonnal lelőtték.

Adrienne Watson hangsúlyozta, hogy egyelőre nem látnak összefüggést az iráni fenyegetés és a pennsylvaniai Butlerben történt merénylet között. A támadás során egy 20 éves férfi rálőtt Trump-ra, aki csak könnyebben sebesült meg, míg egy másik ember életét vesztette, és ketten életveszélyesen megsebesültek. Irán határozottan visszautasította az amerikai hatóságok vádaskodásait, és Teherán ENSZ-képviselete hangsúlyozta, hogy Trumpot jogi úton akarják felelősségre vonni. Trump utasítására 2020-ban amerikai dróncsapással végeztek Kászem Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda néhai vezetőjével Bagdadban.