Rejtélyes halálesetek egy bangkoki luxusszállodában

Hat vietnámi állampolgárt, köztük kettő amerikai-vietnámi kettős állampolgárságú személyt holtan találtak a bangkoki ötcsillagos Grand Hyatt Erawan hotel egyik lakosztályában. A helyi média először lövöldözésről számolt be, azonban a rendőrség később ezt cáfolta, és jelenleg azt vizsgálják, hogy a halálesetek mögött mérgezés áll-e.

A hatóságok szerint a holttestek már 24 órája a helyszínen lehettek, amikor rájuk bukkantak, és úgy vélik, hogy gyilkosság történt, nem öngyilkosság. A rendőrség azt is közölte, hogy a lakosztályt eredetileg hét főre foglalták le, de csak öten jelentkeztek be, és jelenleg egy személyt keresnek, aki részt vett a foglalásban és most gyanúsított lehet az ügyben.

A nyomozók a lakosztályba rendelt italokban találtak gyanús anyagokat, amelyekben az áldozatok DNS-ét is kimutatták, azonban a rendelt ételhez nem nyúltak. A holttesteket a lakosztály nappalijában és a hálószobában találták meg, és a helyszínen teát, energiaitalokat és mézet is találtak, ahol a teáscsészéken és egy teáskannában a gyors hatású, halálos mérget, valószínűleg ciánt azonosítottak. A rendőrség szerint nincs nyoma verekedésnek vagy rablásnak, és az egyik holttesten talált seb valószínűleg az összeeséstől származik.

A thaiföldi rendőrség feltehetően ciánmérgezésre gyanakszik az áldozatok halálának okaként. Az amerikai külügyminisztérium tudomást szerzett a két amerikai állampolgár haláláról, és részvétüket fejezték ki, valamint konzuli segítséget ajánlottak fel a családoknak. Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője szerint a helyi hatóságok felelősek a halál okának megállapításáért, és az amerikai kormány gyakran fordul hozzájuk ilyen esetekben. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) támogatja a helyi rendőrséget a nyomozásban.

A holttestek boncolása a következő napon várható, és a nyomozás továbbra is folyamatban van. A hatóságok minden lehetséges nyomot követnek annak érdekében, hogy megállapítsák az események pontos körülményeit. A halottak hozzátartozóinak kihallgatása során kiderült, hogy a tragédia mögött egy befektetéssel kapcsolatos elszámolási vita állhat, és a rendőrség szerint egy adóssággal kapcsolatos vita állhatott a gyilkosság hátterében. A vietnámi kormány közölte, hogy bangkoki nagykövetség szorosan együttműködik a thaiföldi hatóságokkal, az amerikai külügyminisztérium pedig közölte, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet.

A feltételezett gyilkos is a halottak között volt, a helyszínelők a szobában rablásra vagy betörésre utaló nyomokat nem találtak. Szretta Tavizin thaiföldi kormányfő is felkereste a mérgezés helyszínét, hogy találkozzon a nyomozást vezető rendőrökkel, és utasította őket, hogy minél gyorsabban derítsék fel az ügyet, hogy az incidens ne nyomja rá a bélyegét az idegenforgalomra.