Üzemanyagárak változása Magyarországon

Hiába csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, a töltőállomások sok esetben nem hajlandók csökkenteni az árakat, így a fogyasztók nem érzik a különbséget.

A holtankoljak.hu szerint a kutak nem csökkentik az áraikat annak ellenére, hogy a nagykereskedelmi árak csökkentek, mivel így próbálják kompenzálni a választások előtti időszak alacsony árait, amikor veszteségesen működtek. A gázolaj átlagára jelenleg 623 forint, míg a benziné 616 forint, de egyes autósok szerint a választások előtt a dízel literenkénti ára akár 550 forint is lehetett. A MOL bejelentése szerint azonban csütörtöktől a 95-ös benzin átlagára bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal csökken.

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a májusi kiesést próbálják visszaszerezni a kutak, amelyet a kormány benzinárstop-ígéretei miatt szenvedtek el. A választások előtti időszakban tapasztalható árcsökkenés részben a magyar fizetőeszköz erősödésének is köszönhető, de a kutasok szerint az akkori árak csak arra voltak elegendőek, hogy nullszaldósan működjenek, nyereségesen azonban nem.

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint a forgalom mindössze 0,9 százalékkal csökkent, és a prémium üzemanyagokból még több is fogyott, a második félévben pedig növekvő forgalommal számolnak. A holtankoljak.hu tájékoztatása szerint a benzin literenkénti ára bruttó 4, míg a gázolajé bruttó 5 forinttal lesz olcsóbb, de a kutakon eddig eltérő mértékben került érvényesítésre az árcsökkentés. A 95-ös benzin és a gázolaj átlagára csütörtöktől 612, illetve 618 forintnak kellene lennie, de a MOL bejelentése szerint a benzin átlagára 616 forint, a gázolajé pedig 623 forint marad, és a csökkentés mértékét a következő napokban fogják meglátni a fogyasztók.