Összefogás Pesterzsébeten: Fidesz, MSZP és függetlenek emelt fizetést és jutalmat szavaztak meg

Pesterzsébeten a Fidesz, az MSZP és két független, korábban a DK-hoz tartozó képviselő összefogott, hogy a nyár vége előtt több fontos döntést hozzanak. A lépések között szerepel a képviselői tiszteletdíjak emelése, a polgármester jutalmazása, valamint bizottsági tagok és elnökök cseréje.

A Közösen Pesterzsébetért Facebook-oldal és olvasók jelzései alapján a Fidesz, az MSZP, valamint Nemes László és Nemesné Németh Judit, a Helló Pesterzsébetiek civil szervezet tagjai, együttműködtek a döntések meghozatalában. A jelenlegi képviselő-testület mandátuma már csak három hónapig tart, a választások után októberig vezetik a kerületet. A testület összetétele jelenleg öt fideszes, két MSZP-s, két DK-s, két LMP-s, két momentumos, egy jobbikos, egy párbeszédes, és két független képviselőből áll. Nemes László korábban DK-s politikusként tevékenykedett, de 2022-ben lemondott és függetlenként folytatta tevékenységét, miután kiderült, hogy családja magáncélra használta a kerület által számára munka célra kiadott taxikártyákat. A polgármester, Szabados Ákos, korábban MSZP-s volt, de 2019-ben és idén is függetlenként, a Fidesz támogatásával nyert. A Fővárosi Közgyűlésben az elmúlt öt évben gyakran a Fidesszel szavazott.

A képviselők és a polgármester mellett a két szocialista képviselő, valamint a két független képviselő, Nemes László és Nemesné Németh Judit is támogatták a döntéseket, így a minősített többség biztosított volt a 18 fős testületben. A határozatok között szerepelt két bizottsági elnök leváltása, új vezetők választása, külsős bizottsági tagok cseréje, a képviselői tiszteletdíjak és a bizottsági elnökök díjainak emelése, valamint a polgármesternek négy havi bérnek megfelelő, körülbelül hatmillió forintos jutalom és 60 millió forintos hivatali autó előirányozása.

A döntések ellen egyedül Mach Péter, a testület párbeszédes képviselője szavazott, aki szerint a nyári fizetésemelés minden képviselőt, még a távozókat is érinti. A képviselői tiszteletdíjat 345-ről 350 ezer forintra, míg a bizottsági elnökök díját 411-ről 700 ezer forintra emelték.

Mach Péter szerint az összefogó képviselők saját magukat is bizottsági elnöknek vagy tanácsnoknak választották, így az emelt összeget búcsúpénzként kapják meg. A Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló lakossági fórumot is elhalasztották szeptemberre, noha a kisajátítási tervek augusztusban elkészülnek.

Az új testületben változnak az erőviszonyok: több lesz a kormánypárti képviselő, és az ellenzéki összefogásnak már nem lesz többsége. A Fidesszel együtt szavazó két szocialista képviselő, Kovács Eszter és Nagy László Simon távozik, a Helló Pesterzsébetiek civil szervezetből pedig csak Nemes László marad. Az új közgyűlésből a két mostani MSZP-s és az egyik ex-DK-s képviselő is hiányozni fog, egyedül Nemes László tér majd vissza ősszel újabb öt évre. A pesterzsébeti új testületben már 7 kormánypárti képviselő és egy Mi Hazánkos lesz, az ellenzéki pártok összesen 8 képviselőt adnak majd.

A polgármester és a többi érintett képviselő a cikk megjelenéséig nem reagáltak a megkeresésekre.