Ukrajna eltörli az óraátállítást, politikai változások az Európai Parlamentben

Az ukrán törvényhozás döntése értelmében 2025-től megszűnik az óraátállítás gyakorlata az országban. Az Ukrajinszkaja Pravda beszámolója szerint a nyári és téli időszámítás közötti váltás eltörléséről szóló törvényjavaslatot a nemzeti parlament 261 igen szavazattal fogadta el. A kelet-európai időzónában lévő Ukrajna eddig az Európa nagy részén megszokott módon állította át az órákat, de az idén október 27-én utoljára kerül sor a téli időszámításra való átállásra.

Ez a változás azt jelenti, hogy a magyar nyári időszámítás idején Ukrajnában éppen annyi lesz az idő, mint Magyarországon. Az Európai Parlament már 2019 márciusában megszavazta az óraátállítás eltörlését, de a tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy melyik időzónánál maradnak. Az uniós államokban azonban még nem született megállapodás ebben a kérdésben, így az óraátállítás továbbra is érvényben marad.

Az Európai Parlamentben szerdán megválasztották az adminisztratív feladatokért felelős quaestorokat, ahol a fideszes Szekeres Pál is indult a vezető tisztségért, de sajnos utolsóként kiesett. A titkos választáson több körben választották meg a quaestorokat, ahol a néppártiak, szocialisták és liberálisok technikailag leoszthatták volna a posztokat egymás között. A testület eljárási szabályzata szerint azonban a vezető tisztségeknél figyelembe kell venni a politikai nézetek méltányos képviseletét.

Szekeres Pál a hat jelölt közül az első körben 174 szavazattal lett utolsó, és a második körben is második helyen végzett, így nem kapott tisztséget. A Patrióták Európáért frakció szerint két hely is járt volna nekik az alelnököknél, de egyet sem kaptak, és a quaestoroknál is hasonlóan jártak el, ahol Szekeres volt az egyetlen jelöltjük. A politikai kordon, vagyis a politikai elszigetelés, mint korábban az alelnökök megválasztásánál, itt is érvényesült, és a parlament többsége összefogott a Patrióták ellen.

: Ukrajinszkaja Pravda, Portfolio : Európai Parlament, Európai Unió : Európai Parlament : Európai Parlament, Patrióták Európáért