Heves viharok sújtják Torontót, Drake otthonát is elárasztotta a víz

Három hatalmas vihar okozta rekordmennyiségű esőzés következtében Toronto egyes részei víz alá kerültek, áramkimaradásokat okozva, és az autósokat a városon átvezető autópályákon rekedtek.

A kanadai környezetvédelmi hivatal jelentése szerint csaknem 100 milliméter eső hullott kedden Torontóban, ami túlszárnyalta a város 1941-ben felállított napi rekordját. Emiatt több mint 167 ezer ügyfél maradt áram nélkül a Toronto Hydro szerint, és a Billy Bishop repülőtérről több járatot késleltettek vagy töröltek.

A közösségi médiában megosztott képek és videók súlyos áradásokat ábrázoltak a város különböző részein, autókat öntött el a víz, és a Union Station lépcsőin is lezúdult a víz. Drake, a népszerű kanadai rapper, egy videót tett közzé az Instagramon, amelyen látható, hogy torontói otthona, a "The Embassy" egy részét elöntötte a víz. "Remélem, ez csak eszpresszó Martini" − írta humorosan, miközben a videón látható, ahogy iszapos barna víz tölti meg a szobát. A rapper még viccelődött is a videóban, mondván, hogy a folyadék jobb lenne, ha espresso martini lenne, és őt magát is láthatjuk, amint egy seprűvel a kezében lépked a vízzel elárasztott szobákban. Drake 24 órán át elérhető Instagram-sztoriban osztotta meg a felvételt, ami ide kattintva érhető el csütörtök kora hajnalig.

A Don Valley Parkwayt, a Don folyó mellett húzódó autópályát mindkét irányban lezárták az áradások miatt, és a 410-es ontariói főutat is lezárták. A rendőrség szerint a takarítási munkálatok miatt még egy napig zárva maradhatnak ezek az utak.

Legalább 14 embert mentettek ki veszélyes helyzetekből, köztük egy embert, akit autója tetejéről hoztak le. A torontói tűzoltóság több bejelentést is kapott liftekben rekedt emberekről, miután a városközpontban munkaidőben elment az áram.

Dave Phillips meteorológus szerint a keddi rekordmennyiségű csapadékot három egymást követő vihar okozta, amelyek a várost érték. "Három óra alatt 25 százalékkal több eső esett, mint amennyit általában júliusban szoktunk kapni" − mondta a CP24 helyi hírcsatornának.

A Torontói és Regionális Természetvédelmi Hatóság figyelmeztetett, hogy a város vízparti területei különösen árvízveszélyesek. Torontóban több mint egy tucat folyó és patak található, ami miatt a város különösen érzékeny az emelkedő vízszintre.

Olivia Chow, Toronto polgármestere elmondta, nem érti, miért nem zárták le korábban a Don Valley Parkwayt, és hozzátette, hogy a város "masszívan befektet" a tisztítási munkálatokba, hogy a jövőben elkerülhető legyen hasonló áradás. Torontót 2013-ban is sújtott egy intenzív vihar, amely akkor legalább 300 000 embert hagyott áram nélkül, és több mint 1000 utast kellett kimenteni egy elárasztott vonatból.