Elon Musk Texasba költözteti az X és a SpaceX központját

Elon Musk bejelentette, hogy az X közösségimédia-platform és a SpaceX rakétacég székhelyét Kaliforniából Texasba helyezi át, a kaliforniai új nemiidentitás-törvényre és a rossz közbiztonságra hivatkozva, mint az „utolsó csepp a pohárban”.

A milliárdos, aki a republikánus Donald Trump támogatója volt az amerikai elnökválasztáson, ezzel a lépéssel a Tesla után az általa vezetett vállalatok többségét is áttelepíti Texasba. Musk már 2021-ben megváltoztatta saját lakóhelyét Kaliforniáról Texasra, ahol nincs állami jövedelemadó a magánszemélyeknek.

A keddi bejelentést egy új kaliforniai törvény segítette elő, amely megtiltja az iskolai körzeteknek, hogy a tanárokat kötelezzék a szülők értesítésére, ha egy gyerek nemi identitása vagy szexuális irányultsága megváltozik. Musk, akinek van egy transznemű lánya, ezt és más, családokat és cégeket egyaránt támadó törvényeket említett indokként a döntésre. A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója gyakran kritizálta a Biden-kormányt és a demokraták álláspontját olyan kérdésekben, mint a transzneműek jogai és a bevándorlás.

A SpaceX központi irodája a texasi Boca Chicába, egy meglévő létesítménybe költözik, míg az X Austinba kerül. Azonban nem világos, hogy a kaliforniai munkahelyek vagy létesítmények milyen mértékben kerülnek át Texasba. A SpaceX jelenlegi központja Los Angeles közelében található, ahol több ezer alkalmazott dolgozik a Falcon 9 rakétán, a Dragon űrhajón és néhány Starshield műholdon.

Elon Musk korábban is fenyegetőzött Kalifornia elhagyásával politikai nézeteltérések miatt, például a világjárvány idején meghozott korlátozások miatt, amikor be is perelte az államot. 2023 elején a Tesla egy részét visszahozta Kaliforniába, és újra megnyitotta a cég szilícium-völgyi mérnöki központját.

A SpaceX cégbejegyzését az év elején Delaware államból Texasba helyezte át, miután egy delaware-i bíró döntése érvénytelenítette Musk 56 milliárd dolláros kompenzációs tervét a Teslánál.

Musk a költözés kapcsán kritizálta a San Franciscó-i közbiztonságot is, mondván, hogy „elegem volt abból, hogy erőszakos drogosok bandáit kell kerülgetnem az épületbe való belépéskor és távozáskor” – utalva ezzel az X San Franciscó-i központjára.

A SpaceX és a Tesla vezérigazgatója egyébként a múlt szombati merénylet után jelentette be, hogy 45 millió dollárral fogja támogatni Donald Trump republikánus elnökjelölt kampányát.