A demokraták Biden visszalépését támogatnák

A demokrata szavazók közel kétharmada úgy véli, hogy Joe Biden elnöknek vissza kellene lépnie az elnökválasztási versenyből, és lehetőséget kellene adnia pártjának, hogy más jelöltet állítson. A Chicagoi Egyetem NORC társadalomkutató intézetének felmérése szerint a demokraták és a republikánusok között alig van különbség ebben a kérdésben, tízből hét amerikai szerint Bidennek vissza kellene lépnie. A fekete közösség tagjai közt azonban többségben vannak azok, akik Biden kampányában hisznek, míg a fehér és a spanyolajkú demokraták esetében tízből csak három ember támogatja a jelenlegi elnököt.

A felmérés nagyrészt még azelőtt készült, hogy merényletet követtek el Donald Trump ellen egy kampánygyűlésen Pennsylvaniában, és nem utalnak arra az adatok, hogy a lövöldözés hatással lett volna az emberek véleményére Bidenről. Az életkori eloszlásban is megfigyelhető egy trend: minél fiatalabb a korosztály, annál kevésbé támogatják Bident jelöltként.

A Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) egy plusz körben szavazást tartana Joe Biden elnökjelöltségének megerősítéséről még a párt hivatalos szeptemberi jelölőgyűlése előtt. Az email, amelyben ezt bejelentették, éles viták tárgya lett a párt tagjai között, és több demokrata kongresszusi képviselő, köztük Adam Schiff kaliforniai képviselő is, felszólította a DNC-t, hogy hagyjanak fel a tervükkel. Schiff, aki ősszel szenátusi helyért pályázik, nyilvánosan támogatta az álláspontot, hogy Bidennek ki kellene szállnia a kampányból, mivel úgy véli, nincs esélye legyőzni Donald Trumpot novemberben, és a republikánus jelölt győzelme aláásná a demokrácia alapjait.

A DNC pénteken tartja az ülését, ahol megvitatják és megteszik az első lépéseket az előre megszavaztatott jelöltség érdekében. A küldöttek azonban még dönthetnek máshogy a chicagói jelöltgyűlésen az előzetes szavazás eredményéhez képest. A bizottság régóta elkötelezett amellett, hogy a párt a szeptemberi gyűlés kezdete előtt kiválassza a jelöltjét, ami döntő fontosságú lehet a csatatérállamokban, ahol akár pár ezer szavazat is dönthet.

A felmérés szerint Donald Trump esetében tízből hat amerikai szeretné, ha visszalépne, de a republikánusok többsége még mindig kitart az ex-elnök mellett. Schiff szerint Biden nyerési esélyeiben Hollywood sem bízik, ami tovább erősíti azon véleményét, hogy a jelenlegi elnöknek nem kellene újraindulnia.