„Sajnálom, hogy tévedtem a csávóval kapcsolatban” – Trump-ellenes republikánusból lehet Trump alelnöke

2016-ban J. D. Vance írt egy bestseller könyvet, amely bemutatja, hogyan vált az amerikai munkásosztály Trump-választóvá, miközben ő maga is keményen bírálta Donald Trumpot, ám a helyzet mára gyökeresen megváltozott: Vance lehet az USA történetének egyik legfiatalabb és legradikálisabb alelnöke.

Donald Trump exelnök és jelenlegi elnökjelölt a szombati merényletkísérlet után jelent meg először a nyilvánosság előtt Milwaukee-ban, ahol hivatalosan is megválasztotta a republikánus nemzeti konvenció a novemberi választás jelöltjének, és bejelentette, hogy az ohiói szenátor, J. D. Vance lesz a „running mate-je”. Vance, aki korábban a Trump-ellenes republikánusok közé tartozott, 40 évesen az Egyesült Államok történetének második legfiatalabb alelnöke lehet, amennyiben Trump nyeri az elnökválasztást.

James David Vance, korábban James Donald Bowman néven született, és nevelőapja vezetéknevét, a Hamelt kapta meg, miközben az apai Donald név Davidre változott. Tengerészgyalogosként szolgált Irakban, majd a Yale Egyetem jogi iskoláját végezte el, ahol többek között Hillary Clinton és Bill Clinton is tanult. A Szilikon-völgyben kockázatitőke-befektetőként dolgozott, és rövid ideig Peter Thiel egyik cégének, a Mithrilnek volt igazgatója. 2019-ben saját befektetési vállalatot alapított, a Naryát.

Vance hírnevét a Vidéki ​ballada az amerikai álomról című memoárjának köszönheti, amely a munkásosztály kilátástalanságáról és a vidéki szegénységről szól. A könyvet a sajtó kedvelte, de a történészek és elemzők kritikusan értekeztek róla. A Netflixen megjelent filmadaptáció, amelyet Ron Howard rendezett, és Amy Adams, valamint Glenn Close főszereplésével, negatív kritikákat kapott, ami Vance-nél a liberális elit iránti elfordulást eredményezte.

Vance korábban demokratákat támogató nézeteket vallott, de a Voxnak nyilatkozó egyik korábbi egyetemi barátja szerint a harag jelenti az összekötő kapcsot az egykori és a jelenlegi J. D. között. Donald Trump Jr. szerette a könyvet, és személyesen is megismerte Vance-t, amikor az politikai karrierbe kezdett. Vance 2016 végén visszatért Ohióba, hogy egy kábítószer-ellenes, hátrányos helyzetű gyerekeket segítő jótékonysági szervezetet indítson.

Trump támogatta Vance szenátorrá választását, és Vance megnyerte a republikánus előválasztást, majd a szenátorválasztást is. A Trump és Vance közötti kapcsolat ma már szoros, és az exelnök Vance szakállát is dicsérte. Vance korábban Trumpot "kártékony" és "alkalmatlan" elnöki pozícióra nevezte, de később visszavonta korábbi kijelentéseit, és Trump elnökként elért eredményei meggyőzték. Kritikusai szerint Vance "árulóvá" és "oppurtunistává" vált. Mitt Romney, a republikánusok korábbi elnökjelöltje, Vance pálfordulását visszataszítónak találta.

A Vidéki ballada az amerikai álomról című film nézettsége Trump bejelentése miatt hatalmasat ugrott. A film három generáción keresztül mutatja be egy munkáscsalád nehézségeit és tragédiáit. Glenn Close és Amy Adams Oscar-jelölést érő alakításokat nyújtanak a filmben. A történet bemutatja, hogy a szerényebb körülmények között élő emberek milyen kihívásokkal néznek szembe, még Amerikában is. A film szinkronnal és magyar felirattal nézhető a Netflixen.

Vance politikai sikerének értékét növeli, hogy amennyiben Trump idén novemberben győzni tud, akkor 78 évesen fogják beiktatni, ezért fokozott jelentősége lesz annak a legtöbbször formális alkotmányos szabálynak, miszerint az elnök halála vagy akadályoztatása esetén utódja automatikusan az alelnöke lesz. Ráadásul mivel Trump már a második elnöki ciklusát kezdené meg, ezért 2028-ban az alkotmány szerint nem indulhat újra, így azután Vance alig négy év múlva pole pozícióból várhatná a republikánus előválasztást.

Vance Trumphoz való megtérését az alelnökjelölt természetesen sokat magyarázta; magyarázataiból az a kép rajzolódik ki, hogy nem is elsősorban az akkori elnök politikája győzte meg, hanem a liberálisok hisztérikus és eltúlzott reakciói. Az izolacionizmus jegyében Vance volt az egyik kerékkötője az Ukrajna támogatásáról szóló kongresszusi törvénytervezet elfogadásának, de Izrael támogatásához felekezeti-civilizációs alapon ragaszkodik. A szenátor az általa „poszt-liberális jobboldalnak” nevezett irányzat egyik követendő példájaként Orbán Viktor kormányzását tartja.

Vance-ék Washingtontól nem messze, a Virginia állambeli Alexandria egy menő negyedében, Del Reyben laknak, ami egy közismerten liberális környék. Elemzők Vance poszt-liberális jobboldalát egy szisztematikusabb trumpizmusnak tartják, mely épp a nézetei védelmére felhozott nagyobb intellektuális apparátus miatt sokkal ideologikusabban és egyértelműben ölti fel egy szélsőjobboldali önkényuralom formáját. Vance az alelnökjelöltségét nem csak a jobboldalon belüli hírnevének, hanem befolyásos támogatóinak is köszönheti.

Trump 2024-re ideológiailag és szervezetileg is olyan szinten maga alá gyűrte a republikánus pártot, hogy egyedül az ő döntésén múlt, ki legyen az alelnökjelöltje. Kampányszempontból pedig nagy súllyal esett a latba, hogy Vance egy rozsdaövezeti állam szenátora, akinek Trump nem titkoltan nagy szerepet szán a csatatér-államok bizonytalan szavazói meggyőzésében. Donald Trump július közepén a közvélemény-kutatók súlyozott átlaga alapján 2 százalékponttal vezet országosan, és az elnökválasztást eldöntő csatatér-államok mindegyikében legalább minimális előnyre tett szert.