Trump elleni merénylet: Vizsgálat és védelmi intézkedések

Már a Donald Trump elleni pennsylvaniai merényletkísérlet előtt megerősítették a volt amerikai elnök védelmét, miután az amerikai hatóságok iráni fenyegetésekről szereztek tudomást. A Titkosszolgálat és a Nemzetbiztonsági Tanács egyaránt megerősítette a védelmi intézkedéseket, bár a merénylet és az iráni fenyegetések közötti összefüggést egyelőre nem állapították meg.

A Titkosszolgálat már a szombati merényletkísérlet előtt megerősítette Donald Trump volt elnök védelmét, miután Joe Biden kormányzata értesült az iráni fenyegetésekről. A hivatalban levő és volt elnökök védelmét ellátó szervezet vezető tisztségviselőit, Trump testőrségét és kampánycsapatát is tájékoztatták, és további eszközöket mozgósítottak a védelem érdekében.

Adrienne Watson, a washingtoni Nemzetbiztonsági Tanács titkára elmondta, hogy az iráni fenyegetések a volt Trump-kormányzat tisztségviselőivel szemben évek óta fennállnak, és ezek a Kászem Szulejmáni megölésére adott válaszként jöttek létre. Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda vezetője Trump utasítására 2020-ban halt meg egy amerikai dróncsapás következtében Bagdadban.

A pennsylvaniai Butlerben történt merényletkísérlet során egy 20 éves férfi, Thomas Matthew Crooks rálőtt Trump-ra, aki könnyebben sérült meg, míg egy másik ember életét vesztette, és ketten életveszélyesen megsebesültek. A támadót a helyszínen lelőtték a hatóságok. Irán határozottan visszautasította az amerikai vádakat, és hangsúlyozta, hogy jogi úton kívánják felelősségre vonni Trumpot az iráni tábornok halála miatt.

A merényletkísérlet után az amerikai belbiztonsági minisztérium vizsgálatot indított a Titkosszolgálatnál. A vizsgálat célja, hogy áttekintse Trump július 13-i kampányeseményének biztosítását és a Titkosszolgálat eljárásrendjét. Kimberly Cheatle, a Titkosszolgálat igazgatója elismerte, hogy hatóságuk felelős volt az esemény biztosításáért, és cáfolta, hogy erőforrásokat irányítottak volna át más rendezvények miatt.

A támadó egy épület tetején rejtőzött el, amelyet a Titkosszolgálat biztonsági kockázatnak minősített, de úgy döntöttek, hogy az épületet belülről biztosítják. Thomas Matthew Crooks jelenlétét helyi rendőrök észlelték, és a közönségből is többen jelezték a hatóságoknak, de ő mégis több lövést adott le.

Egyre több jel mutat arra, hogy a Titkosszolgálat felelősségét vizsgáló kormányzati eljárásba a demokrata és republikánus párt elnökválasztási kampány hatása is beleszűrődik. Olyan vádak is érték a szervezet vezetését, hogy a Trump-merénylet közelében levő demokrata kampányesemények, mint Jill Biden és Kamala Harris rendezvényei, elvonták volna az erőforrást a republikánus jelölt védelmétől. Joe Biden amerikai elnök korábban független vizsgálatot ígért a körülmények tisztázására.