Újra látogatható a Rám-szakadék

Július 18-tól ismét megnyílik a közönség előtt a Rám-szakadék, amely Budapest környékének egyik legkedveltebb természeti látványossága, de a látogatóknak a fokozottan védett szurdok geológiai tulajdonságai miatt nagyobb kockázattal kell számolniuk.

A Pilisi Parkerdő Zrt. szerint a szakadékot április végén sziklaomlás veszélye miatt kellett ideiglenesen lezárni, majd a helyszínen geológiai és statikai vizsgálatokat végeztek. A vizsgálatok eredményeképpen a szakadék újra látogathatóvá vált, azonban a túrázóknak tudomásul kell venniük, hogy a szurdokban kőgurulás és sziklaomlás is előfordulhat.

A Rám-szakadék egy vulkáni eredetű szurdokvölgy, ahol a sziklafalak helyenként merőlegesek, máshol befelé dőlnek, mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, szélessége pedig helyenként a 3 métert sem éri el. A szurdokban állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat. A túrázóknak összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük.

A látogatószám növekedése, a klímaváltozás miatti aszályos időszakok és a nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása negatívan hatnak a sziklafalak állékonyságára. A vizsgálatok során megállapították, hogy a kőhullás és omlás lehetőségét egyik sziklafal esetében sem lehet teljes mértékben kizárni.

A Pilisi Parkerdő úgy döntött, hogy a Rám-szakadékot nagymértékű és jelentős költségekkel járó beavatkozások nélkül, mint például betonozás vagy acélhálóval történő borítás, nem tehető teljesen biztonságossá, mivel ezek a beavatkozások a szurdok természeti értékét és szépségét károsítanák. Ehelyett új, elkerülő nyomvonalat és lépcsőt hoztak létre a kirándulók feje fölé nyúló szikláknál, eltávolították a sziklafal állékonyságát rontó gyökereket és fákat, és az útvonal legkritikusabb pontjait minden tavasszal szakértőkkel vizsgáltatják át.

A szurdokvölgy négy olyan pontján, ahol stabil térerő áll rendelkezésre, segélyhívó pontokat alakítottak ki, amelyek segítségével gyorsabbá és egyszerűbbé válik a bajba jutott turisták tartózkodási helyének azonosítása és a gyorsabb mentés.

A Pilisi Parkerdő fenntartja a Rám-szakadék turistaútján az egyirányú forgalmat, így azon kizárólag alulról felfelé, azaz Dömös felől Dobogókő irányába lehet haladni. A szurdoknál és a fogadóépületnél többnyelvű, piktogramokkal segítő tájékoztató táblákat helyeztek ki, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a Rám-szakadék természeti képződmény, és a látogatásával járó veszélyekkel és kockázatokkal a látogatóknak maguknak kell tisztában lenniük és azokért felelősséget vállalniuk.