Új áramfogyasztási rekord Magyarországon a hőhullám alatt

A hőhullám hatására kedden este új csúcsot döntött a magyarországi áramfogyasztás, amikor a villamosenergia-rendszer terhelése elérte a 7036 megawattot.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. adatai szerint a keddi rekord 85 megawattal haladta meg az előző napi csúcsot, amely 6951 megawatt volt. A július 16-án mért nyári rendszerterhelési csúcs már közel áll a mindenkori éves csúcshoz, amely 7441 megawatt volt 2024. január 24-én.

A nyári időszakban, különösen tartós kánikula esetén, jellemzően az esti órákban regisztrálják a legnagyobb terhelést, amikor a háztartásokban a klímaberendezések és más elektromos készülékek is működnek.

Az idei év első felében Magyarországon enyhén nőtt a villamosenergia-felhasználás. Az első hat hónapban a bruttó villamosenergia-felhasználás 21 863,6 gigawattóra volt, ami kevesebb mint egy százalékkal haladja meg a tavalyi első félévi 21 656,8 gigawattórát. A fogyasztás nagy részét, 75,38 százalékát a hazai erőművek termeléséből fedezték, míg 24,62 százalék importból származott, ami csökkenést jelent az egy évvel korábbi 26,4 százalékhoz képest.

A magyarországi erőművek az idén 16 481 gigawattóra áramot termeltek, ami 3,7 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. Az import viszont 6,6 százalékkal csökkent, 5764 gigawattóráról 5382 gigawattórára. A legmagasabb fogyasztást idén januárban regisztrálták, amikor is a tavaly januári adatokat 7,5 százalékkal múlták felül. Júniusban is jelentős, 4,4 százalékos növekedést észleltek a tavaly júniusihoz képest. Az import aránya a téli hónapokban magas volt, majd tavasszal mélypontra süllyedt, és a nyári hónapokban is alacsony maradt.