Fanta-botrány Magyarországon: Lázár János és a Coca-Cola válasza

A magyarországi Fanta üdítőital körül kialakult botrányra reagálva a Coca-Cola Magyarország hangsúlyozta, hogy termékeik összetétele megfelel a helyi előírásoknak, és a fogyasztói preferenciákhoz igazítják receptúráikat. Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint azonban szigorítani kell az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt, és fellépni a kettős minőség ellen.

A héten a magyar sajtóban nagy visszhangot kapott az a hír, hogy a Magyarországon kapható Fanta kevesebb narancslét tartalmaz, mint más országokban forgalmazott változatai. A Coca-Cola Magyarország szerint a Fanta Narancs gyümölcslétartalma országonként eltérő lehet, és ez összhangban van az érvényes helyi szabályozásokkal. Lázár János a közösségi oldalán fejtette ki véleményét, miszerint a nagy és gazdag nyugati multicégek, mint a Coca-Cola, nem korrekt módon járnak el a magyarokkal szemben.

A Coca-Cola válaszában kiemelte, hogy fontos számukra, hogy a fogyasztók kedveljék az italaikat, és büszkék arra, hogy Magyarországon széles választékot kínálhatnak az üdítőitaloktól a vízig. A vállalat szerint a termékek összetétele teljes mértékben megfelel a helyi előírásoknak, és a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak az összetevőkről és tápértékről szóló tájékoztatás alapján.

Lázár János szerint azonban az állami hivataloknak nem szabadna elfogadniuk a gyártók magyarázatát a magyar igényekre hivatkozva. Úgy véli, szigorítani kell az élelmiszerek minőségét szabályozó törvényt, és egységesen kell fellépni a beszállítókat kihasználó, a vásárlókat meg lehúzó kereskedelmi szereplőkkel szemben. A miniszter szerint a Spar, a Lidl és az Aldi piaci dominanciája miatt a tömegtermékek esetében a multikat nem érdekli más, mint a profit, és ez átveréssel jár a magyarok számára.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) visszautasította Lázár vádjait, hangsúlyozva, hogy a hazai élelmiszerjog biztosítja a biztonságos élelmiszerek forgalmazását, és a gyártóknak jogukban áll a termékek összetételét módosítani a helyi igényeknek megfelelően. A kettős minőség kérdésében az OKSZ szerint csak akkor beszélhetünk problémáról, ha a jelentős eltérések nem indokolhatók objektív okokkal.

A Demokratikus Koalíció (DK) a fogyasztóvédelemhez fordult az ügyben, hangsúlyozva, hogy a magyaroknak is jár ugyanaz a minőség, mint más európai országokban. A Coca-Cola Magyarország és az OKSZ álláspontja szerint azonban a termékek összetétele megfelel a helyi szabályozásoknak és a fogyasztói preferenciáknak.