Medián: A DK-sok szűk többsége is akadálynak tartja Gyurcsányt

A Medián legfrissebb felmérése szerint a Demokratikus Koalíció (DK) támogatóinak szűk többsége úgy véli, hogy Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét.

A HVG számára készített kutatás adatai alapján a DK-sok körében enyhe többségben vannak azok, akik szerint „Gyurcsány Ferenc meghatározó részvétele inkább akadályozza, mint segíti az ellenzék sikerét”. A tágabb ellenzéki közösségben még rosszabb a helyzet, itt már 80 százalék gondolja így. 2017-ben ebben a körben 47, 2021-ben 57 százalék volt az arány, míg a Gyurcsányra feltétlenül szükség van vélekedésben drasztikus csökkenés figyelhető meg: az első mérés 36 százaléka után három évvel 28, most pedig már csak 9 százalék ez az arány. Egyre többen mondanak határozott véleményt is, már csak 11 százalék nem akart vagy nem tudott válaszolni a kérdésre. Gyurcsány Ferenc a választási kudarc után nem mondott le, de a Telexen azt fejtegette, hogy nem csak így lehet felelősséget vállalni. Ugyanakkor a DK által vezetett baloldali blokk, amely az MSZP-t és a Párbeszédet is magában foglalja, egy százalékponttal növelte a támogatottságát, amit a Medián szerint a támogatók 6 százaléknyi, nagyon elkötelezett köre és a magas választási részvételi hajlandóságuk magyaráz. Gyurcsány a 444-et politikai ellenfélnek nyilvánította, és sokat elmélkedik a sajtó szerepéről, de korábbi médiafelfogásáról már elég pontos képet kaptunk az elmúlt 14 évben.

Gyurcsány Ferenc a Facebookon is megszólalt, ahol a vereségről, visszatérésről és megérkezésről írt. "Drámai, borzalmas vereséget szenvedtem sok éve, olyat, amikor mindenki felteszi a kérdést, hogy érdemes-e, szabad-e folytatni?" - idézte fel a DK elnöke. Hozzátette, hogy szerinte is jöjjenek mások, de aki hisz az igazában, az ne elküldeni, hanem megküzdeni akarjon. Gyurcsány szerint Orbán Viktor történelmi, politikai gazember, és úgy tűnik, mintha Magyar Péter csupán ennek gyenge, polírozott változata lenne. "Visszajöttem? Nem. Megérkeztem" - zárta posztját.

A poszthoz Jószai Teodóra, a DK területi igazgatója és korábbi országgyűlési képviselőjelöltje is hozzászólt, aki Gyurcsányt a hazának az aranytartalékának nevezte, és úgy vélekedett, hogy amit képvisel és amit vezet az ma a normalitás egyedüli felülete Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc legújabb Facebook-bejegyzésében ismételten kifejtette, hogy nem foglalkozik azzal a teóriával, hogy személye tehertétel lenne az összellenzék számára, és hogy a politikai paletta minden oldaláról szinte szükségszerűnek tartják hátrébb lépését a napi politikai folyamatoktól. "Csinálom, ennyi – mondom én" – kezdte legfrissebb posztját, ezzel is jelezve, hogy nem tervezi a politikai életből való távozást. Gyurcsány hangsúlyozta, hogy "azt teszem, amiben hiszek", és nem az az elsődleges számára, hogy mit mondanak róla mások. "Azt hiszem, a többség most azt mondja, hogy nem kell, nem szabad, nem érdemes. Meg egyébként is, elég volt, jöjjön más. Szerintem is jöjjenek mások, jöjjenek sokan, minél többen, aztán majd megbeszéljük, hogy mi jobb a hazánknak" – fogalmazott a DK elnöke. Gyurcsány a bejegyzésben Magyar Péterről is elmélkedett, úgy vélekedve, hogy "pocsék lett sok minden itt mifelénk. Orbán történelmi, politikai gazember, főszereplője ennek a drámának. Úgy tűnik, mintha Magyar mindennek csupán gyenge, polírozott változata lenne. Talán tévedünk, talán nem." Végül megjegyezte, hogy szerinte e kérdésnél érdektelen, hogy hányan követik Magyar Pétert, és ezzel összefüggésben "kijózanító példaként" hozta fel a sajátját. "Amikor sok éve mégse adtam fel, akkor könnyebb útra számítottam, vagy legalábbis azt reméltem. Nem, nem magamnak. Vagy nem csak annak. A hazámnak. Most azt látom, hogy nincs könnyű út." – zárta bejegyzését.