Ókovács Szilveszter és a vitatott BMW használat

A Magyar Állami Operaház és a BMW Group Magyarország közötti együttműködés keretében Ókovács Szilveszter főigazgató egy 60 millió forint értékű autót használ, ami ellentmond a partnerség eredeti céljainak.

A BMW Group Magyarország 2015 óta áll mobilitási partnerkapcsolatban a Magyar Állami Operaházzal, amelynek részeként a világsztárok csúcsmodelljeikben való utaztatását vállalták, valamint a magaskultúra és a BMW prémium autói közötti kapcsolat erősítésére törekedtek. Az együttműködés része egy felsőkategóriás autóflotta is, amelyet az Operaház vezetői saját belátásuk szerint oszthatnak ki a dolgozók között.

A Magyar Narancs szerint azonban a vezetők, köztük Ókovács Szilveszter főigazgató, a flotta egyik csúcsmodelljét, egy 60 millió forint értékű BMW X5-öst használ, ami a szakszervezetek szerint nem felel meg az eredeti szándéknak. A szakszervezetek szerint az autókat inkább az érdemes, népszerű és állami elismerésekkel is díjazott művészeknek kellene használniuk, nem pedig a vezetőknek.

Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint a vezetők urizálása erkölcstelen, különösen, mivel az Operaház költségmegtakarításra hivatkozva embereket bocsát el, miközben a főigazgató egy társulati ülésen arról beszélt, hogy az ötéves laptopjának akkumulátorcseréjére sincs pénz.

A szakszervezet a BMW-nek elküldött levélben kérte a szponzorszerződés felülvizsgálatát és a feltételek átszabását, de a vállalat válaszában jelezte, hogy a használatot kiérdemlő munkatársak kiválasztását az intézmény vezetőire bízták.

Ókovács Szilveszter korábban, kormánymegbízottként kapott egy Audi A6-ost, amit a megbízatása végén sem adott vissza, mondván, az új autó beszerzéséig használja. Az RTL Klubnak nyilatkozva Ókovács a közel hétéves, télen nehezen induló autóról úgy nyilatkozott, hogy "lúzerszemlélet ilyen autóban ülni".

A Magyar Narancs újabb információi szerint Ókovács rendszeresen az Opera „királyi felhajtóján” parkol a vitatott luxusautóval, amit amúgy nem is neki kéne használnia. A lap szerint kilenc éve kapnak felsőkategóriás autókat a gyártótól, és az eredeti megállapodás értelmében a bajor márka így akarja demonstrálni „töretlen, cselekvő elköletezettségét az Operaház művészei irányába”. Az autók takarítására is szerződött az Opera egy külső vállalkozással, akik havonta több százezer forintért végzik el ezt a tevékenységet. Ókovácsék nem válaszoltak a Magyar Narancs kérdéseire.