Szamárköhögéses járványügyes ellenőrzése a GOKVI-ban

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekintenzív osztályán nem terjedt el a szamárköhögés annak ellenére, hogy egy fertőzött járványügyi ellenőr maszk nélkül végezte az ellenőrzést.

A Népszava információi szerint a gyermekintenzív osztályon kezelt csecsemők megelőző antibiotikum kúrát kaptak, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy elkerüljék a fertőzést. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) megerősítette, hogy a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben (GOKVI) sem az ellátottak, sem a dolgozók körében nem jelentkezett szamárköhögéses megbetegedés.

A járványügyi ellenőr, aki később szamárköhögéssel került ápolásra, a kormányhivatal állítása szerint az intézmény házirendjének és vonatkozó szabályainak előírásai szerint járt el, annak ellenére, hogy többször kérték maszk viselésére. A Népszava értesülései szerint azonban nincs olyan jogszabály, ami általánosan előírná a maszk viselését az intenzív osztályokon, az intézmények higiénikusai dolgozzák ki és teszik közzé a megfelelő higiénés környezet biztosításának részleteit. A GOKVI higiénikusa is többször felszólította az ellenőrt a maszkviselésre, aki azonban ennek nem tett eleget.

Magyarországon a szamárköhögés ellen kötelező a védőoltás gyerekkorban, de az újfajta vakcina hatásossága gyorsan romlik, ezért felnőttkorban is ajánlott lehet az oltás, különösen azoknak, akik gyakran vannak csecsemők közelében. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint, bár korábban évente legfeljebb nyolc szamárköhögéses esetet regisztráltak, az év első felében már 132 beteget jegyeztek fel, és július első hetében 17 új esetet jelentettek, ezek közül kettőnél már igazolták a fertőzést.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem érkezett hozzájuk feljelentés az üggyel kapcsolatban, de a sajtóban megjelent eset körülményeit vizsgálják. A környező országokban, mint például Szerbiában és Horvátországban, már járványos a helyzet, ami aggodalomra adhat okot. Az NNGYK közlése szerint azonban Magyarországon jelenleg nincs országos járvány.