A forint tovább erősödik, miközben az amerikai ingatlanpiaci adatok és az arany ára meglepetést okoznak

A magyar forint erősödése folytatódik, ma reggel az euróval szemben 392 alatt nyitott, miközben az amerikai ingatlanpiaci adatok a vártnál erősebbek lettek, és az arany ára is emelkedő trendet mutat. A piacok óvatossága mellett a forint az euróval szembeni erősödését 0,1%-kal, 391 forint 70 fillérre értékelte, míg a dollárral szemben 0,2%-os erősödést mutatott, 360 alatt járva.

A forint hetek óta tartó trendszerű erősödése nem mutat lassulást, és a mai nap sem várható kiemelten fontos adat, amely jelentősen befolyásolná a devizapiacot. A piacok figyelme a holnapi Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntésére irányul, amely a nemzetközi hangulatra kevésbé tud hatni, mint a Federal Reserve (Fed) döntései.

A dollár az euróval szemben 1,09 környékén mozog, ami a dollár trendszerű gyengülését jelzi. Ez a környezet kedvez a forintnak, amely ma reggel kis dollárgyengülést mutatott.

Az amerikai ingatlanpiaci adatok meglepetést okoztak, az építési engedélyek száma és az új lakásépítések száma is a várakozásoknál erősebben nőtt. Az építési engedélyek száma júniusban 3,4%-kal emelkedett az előző hónaphoz képest, míg az új lakásépítések száma 3,0%-kal nőtt, ami jelentős változás az előző havi -4,6%-os adathoz képest.

A magas kamatok miatt sok háztartás elhalasztotta a hitelfelvételt és ingatlanvásárlást, azonban az amerikai hosszú kötvényhozamok csökkenése és az ingatlanpiaci aktivitás növekedése pozitív hatást gyakorolhat a piacokra. Összességében ez az adat a Fed számára háttérinformációként szolgál, mivel a lényeg az inflációs kilátások javulása és a gazdaság lassulása, ami miatt a piac már a szeptemberi kamatcsökkentést árazza.

Az arany ára is emelkedő trendet mutat, ami a jegybankok növekvő keresletével magyarázható. A World Gold Council adatai szerint a jegybankok kereslete 2022 második felétől kezdve jelentősen megnőtt, elsősorban a tartalékok diverzifikációjának eredményeként. Különösen Kína jegybankja emelkedett ki a tartalék növelésében, de más feltörekvő országok, mint Törökország, India és Lengyelország is jelentősen növelték aranytartalékaikat.

A jegybankok várhatóan továbbra is növelni fogják aranytartalékaik arányát a következő években. A World Gold Council 2023-as kérdőívében a megkérdezett 44 feltörekvő piaci központi bank 64%-a 16 és 25% közötti aranytartalékra számított 5 év múlva, 4%-a pedig 25%-nál nagyobb arányú aranytartalékra.

Az arany átlagos százalékos aránya a jegybanki tartalékokban 15% körül volt 2022 harmadik negyedévében, ami történelmileg alacsony szintnek számít. Az aranytartalékok növekedése a jegybanki tartalékokban elsősorban a dollár és kisebb mértékben az euro kárára történt.

Az arany hosszú távú kilátásait a reálkamatok csökkenése és a költségvetési politika monetáris politikára gyakorolt potenciális hatása is befolyásolhatja. Az arany árát nem igazán befolyásolja a szintje, a jegybanki vásárlásokat a hosszú távú stratégia részeként folytatják, és a visszaesések alatt gyakran növelik a vásárlásokat.

Összességében, miközben a forint erősödése a devizapiacokon folytatódik, az arany ára is emelkedő trendet mutat, ami a jegybankok növekvő keresletének köszönhető. Az arany továbbra is fontos szerepet játszhat a befektetők portfóliójában, mint diverzifikációs és értékmegőrző eszköz.