Elhunyt Funk Sándor függőségi szakértő

Meghalt Funk Sándor, a magyarországi addiktológia kiemelkedő alakja, 76 éves korában hosszú betegség után.

Funk Sándor, aki 1948. március 30-án született Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem általános orvosi karán summa cum laude minősítéssel szerzett diplomát 1972-ben. Neurológiai szakvizsgát 1976-ban, pszichiátriai szakvizsgát pedig 1978-ban tett az egyetemen. Szakmai pályafutása során több kórházban dolgozott, elsősorban alkohol- és drogfüggők kezelésére specializálódva. 1979-től a SOTE neurológiai klinikáján, a Róbert Károly körúti kórházban és a Belügyminisztérium kórházában tevékenykedett, majd 1987-től a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának osztályvezető főorvosaként dolgozott.

1988-ban ő vezette be Magyarországon a metadonkezelést a heroinfüggőség terápiájában. 1992-ben nyert addiktológiai szakképesítést, és 2012-ben a kórház megszüntette a munkaviszonyát. Funk Sándor 2012-től a Szent Kristóf rendelőintézet XXII. kerületi addiktológiai gondozójában, 2013-tól 2016-ig a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai-addiktológiai osztályán dolgozott, majd 2019-ig a Pszichiátriai Addiktológiai Gondozóban. 2019-től a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. Neurológiai-Pszichiátriai és Addiktológiai Szakrendelőjének munkatársa volt.

Funk Sándor több területen is tevékenykedett: előadásokat tartott addiktológiából a Wesley János Lelkészképző Főiskola hallgatóinak, és tagja volt a Magyar Addiktológiai Társaságnak. Kritikával illette a nemzeti drogstratégiát, mondván, hogy az innovatív megoldások hiányoznak belőle, és felhívta a figyelmet a társadalmi képmutatásra az alkoholfogyasztás kapcsán. Hangsúlyozta, hogy hatékonyabb intézkedésekre van szükség a függőségi problémák kezelésében.

Funk Sándor elismerésben is részesült: 2000-ben Budapestért Díjjal tüntették ki munkássága elismeréseként. Neurológiai és pszichiátriai szakvizsgákkal rendelkezett, és élete során több kórházban is dolgozott, ahol a függőségi betegségek kezelésére összpontosított.