A hőség hatása a politikai nyelvezetre, a ByteDance keresetének elutasítása és az ELTE új drónirányítási rendszere

A nagy meleg befolyásolhatja a politikusok nyelvezetét, az Európai Törvényszék elutasította a ByteDance keresetét, és az ELTE világelső drónirányítási rendszert fejlesztett ki. A hőség hatásai, a digitális piacok szabályozása és a robotika terén elért magyar siker is napirenden voltak a közelmúltban.

A hőhullámok nemcsak a fizikai, hanem a mentális állapotunkra is hatással lehetnek. Egy német kutatóintézet szakemberei politikusi beszédeket elemeztek, és arra jutottak, hogy a magas hőmérséklet egyszerűbb nyelvezet használatára készteti a politikusokat. Az iScience folyóiratban megjelent tanulmány szerint a politikusok 24–27 Celsius-fok feletti hőmérsékleten rövidebb szavakat használnak, mintha fél hónapnyi oktatás hiányozna az életükből. A kutatók a Flesch-Kincaid szöveg olvashatósági teszttel mérték a beszédek komplexitását, és megállapították, hogy a 57 év felettiek különösen érzékenyek a hőre.

A digitális piacok terén is fontos események történtek. Az Európai Törvényszék elutasította a ByteDance keresetét, amely a TikTok üzemeltetőjét kapuőrként minősítő Európai Bizottság határozatát támadta meg. A kapuőrök olyan nagy techvállalatok, amelyekre a digitális piacokról szóló jogszabály, a DMA új kötelezettségeket ró, például az adatmegosztást a versenytársakkal. A ByteDance érvelése, miszerint a cég elsősorban Kínában tevékenykedik és alacsony az uniós forgalma, nem talált elég megalapozottnak a Törvényszék szerint.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által kifejlesztett új drónirányítási rendszer is jelentős előrelépést jelent a robotika terén. A rendszer képes akár 5000 drónt is egyszerre baleset nélkül vezérelni, ami lényegesen felülmúlja a pilóták képességeit. Az ELTE kutatói 2009 óta foglalkoznak csoportos robotikával, és már 2014-ben létrehozták a világ első, legalább tíz egyedből álló önállóan repülő kvadrokopter flottáját. A mostani fejlesztésükkel száz drón sűrű önvezető forgalmát is képesek kezelni, ami új lehetőségeket nyit meg az automatizált drónrajos munkavégzés terén, például a mezőgazdasági permetezés vagy az áruszállítás területén.

A hőség hatása a politikai nyelvezetre, a digitális piacok szabályozásának kérdései és az ELTE által elért robotikai siker mind fontos társadalmi és gazdasági jelenségek, amelyekre érdemes odafigyelni. Az éghajlatváltozás, a technológiai fejlődés kihívásaihoz való alkalmazkodás és a robotika terén elért magyar innovációk a jövő kulcskérdései közé tartozik.