Hőségriadó: Piros figyelmeztetés több megyében, viharok kíséretében

A HungaroMet Zrt. piros fokozatú figyelmeztetést adott ki szerda és csütörtök éjfélig több megyére a hőség miatt, ahol a napi középhőmérséklet akár a 29 Celsius-fokot is meghaladhatja.

A HungaroMet Zrt. szerda éjfélig öt, csütörtök éjfélig három vármegyére adott ki a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést a hőség miatt. Az érintett területeken szerdán és csütörtökön is lehetnek zivatarok. Szerda éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegye, csütörtök éjfélig pedig Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye területére adtak ki piros fokozatú figyelmeztetést.

A meteorológiai szolgálat szerint az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat, míg más területeken, mint az Északi-középhegység és a Dunántúl nyugati része, 27 fok alatti középhőmérsékletre lehet számítani. Emellett szerda éjfélig további megyékben, például Baranya, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a magas középhőmérséklet miatt, csütörtök éjfélig pedig Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegye is másodfokú figyelmeztetést kapott.

Szerdán elsősorban a Duna vonalában és attól keletre, valamint kis eséllyel az Alpokalján is kialakulhatnak zivatarok, amelyekhez viharos széllökés, jégeső és intenzív csapadék társulhat, továbbá lokálisan felhőszakadás is előfordulhat, elsősorban az északi, északkeleti tájakon. Pest vármegye északkeleti részén, valamint a déli országrészben, például Orosházán és Erdőkertesen is komoly jégveréssel kísért viharok csaptak le, majdnem diónyi jégdarabokat hagyva a földön. Éjszaka várhatóan csökkennek a zivatarok, de főként az Alföldön még hajnalban, reggel is előfordulhatnak. Csütörtök napközben leginkább a középső országrészben alakulhat ki, illetve a délkeleti, keleti határvidék fölé sodródhat be néhány, várhatóan nem heves zivatar. Az UV-B sugárzás továbbra is nagyon magas az egész országban. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b oldalon.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a hőségriasztás mérséklődik, de egészen vasárnap éjfélig érvényben marad. A hatóságok azt kérik a lakosságtól, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras