Elon Musk mégsem támogatja Donald Trumpot, a Mars benépesítésére koncentrál

Elon Musk, a techmilliárdos, korábban tervezte, hogy júliustól kezdődően havi 45 millió dollárral fogja támogatni Donald Trump megválasztását, azonban úgy tűnik, meggondolta magát. A Guardian szerint Musk már adományozott egy jelentős összeget Trump támogatására, amelynek pontos mértékét július 15-én hozzák nyilvánosságra. A Wall Street Journal szerint a tervezett havi adományokat egy új, júliusban induló kampányszervezetnek, egy Super PAC-nek szánta volna, és ha ténylegesen megteszi, akkor a választásokig összesen 180 millió dollárral támogatná Trumpot. Azonban a New York Times nemrégiben arról számolt be, hogy Musk önként felajánlotta a spermáját a Mars benépesítéséhez, és a SpaceX terveinek részeként várost kíván építeni a szomszédos bolygón, ami arra utal, hogy a milliárdos más tervekre koncentrál.

Június 30-ig Musk nem adományozott a Trumpot támogató úgynevezett Super PAC-nek a New York Times nyilvántartása szerint. A Bloomberg információi alapján Musk a napokban egy még ismertetlen összeget adományozott egy másik, Trumpot támogató Super PAC-nek. Musk korábban, még tavasszal azt posztolta a tulajdonában lévő Twitteren, hogy egyik elnökjelöltet sem fogja támogatni, ezzel szemben most nyíltan előállt Trump támogatójaként. Azonban a legújabb fejlemények szerint Musk mégsem lesz donor Trump kampányához.

A technológiai világ néhány másik ismert alakja, mint például Joe Lonsdale, aki a Palantir nevű szoftvercéget Peter Thiellel, Trump újonnan kinevezett alelnökének, JD Vance ohiói szenátornak egyik fő politikai adományozójával közösen alapította, és a kriptopénz-vállalkozó Winklevoss ikrek is hozzájárultak Trump megválasztásához.

A Mars benépesítésével kapcsolatban a New York Times több mint húsz, Muskhoz és a SpaceX-hez közel álló emberrel készített interjút, valamint a SpaceX belső dokumentumait is felhasználta a beszámolójához. Ezek szerint Musk utasította a SpaceX munkatársait, hogy vizsgálják meg egy marsi kolónia működésének részleteit, és az egyik csapat egy sor kupola alakú lakóhely terveit is elkészítette a vörös bolygóra. A SpaceX egy orvosi csapata pedig állítólag azt is vizsgálja, lehetséges-e, hogy az embereknek gyermekeik szülessenek a Marson. Szakértők szerint azonban kétséges, hogy a Marson teherbe lehetne esni a csökkent gravitáció és a magas sugárzás miatt.

Donald Trump, aki hétfő óta a Republikánus Párt hivatalos elnökjelöltje, a párt jelöltállító konvencióján először mutatkozott nyilvánosan a szombati merénylet óta, a jobb fülén kötéssel. Alelnökjelöltjének J. D. Vance ohiói szenátort választotta. Az idei elnökválasztás eddigi legnagyobb ismert adománya 50 millió dollár, amelyet Thomas Mellon bankár dédunokája ajánlott fel egy Trumpot támogató kampányszervezetnek.