Olasz kutatók felfedezték az első holdbarlangot

Olasz tudósok egy olyan holdbarlangot találtak, amely alkalmas lehet a jövőbeli holdbázisok számára, védelmet nyújtva az űrhajósoknak a kozmikus sugárzás és az időjárási viszontagságok ellen.

A BBC által ismertetett új felfedezés egy felszín alatti üregrendszerről szól, amelyet a Nature Astronomy szaklapban publikáltak. A Trentoi Egyetem kutatói, Lorenzo Bruzzone és Leonardo Carrer a Mare Tranquilitatis területén található, 100 méter széles lyukat vizsgálva bukkantak rá a barlangra, amelyet a Holdon hömpölygő láva hozhatott létre évmilliókkal vagy évmilliárdokkal ezelőtt. A radaros vizsgálatok során 130-170 méter mélységben észlelték az üreg alját, amely lejtése miatt akár még mélyebb is lehet.

Helen Sharman brit űrhajós szerint a barlang mélysége miatt a hozzáféréshez különleges eszközökre, például liftre vagy jet packekre (rakétahátizsákra) lehet szükség. Leonardo Carrer hozzátette, hogy az emberi élet a Földön is barlangokban kezdődött, így logikus lépés lehet, hogy a Holdon is barlangokban telepedjenek meg az emberek.

A barlang további feltérképezéséhez szükség lesz további radarozásra, és a kutatók reménykednek abban, hogy kamerák és robotok segítségével gyorsíthatják a folyamatot. A jövőben hasonló technológiák alkalmazásával a marsi barlangok vizsgálata is egyszerűbbé válhat.