A Fidesz új EP-frakciójának képviselői közül többen is ülve maradtak az EU himnuszánál az EP alakuló ülésén

Az Európai Parlament alakuló ülésén több képviselő is ülve maradt az EU himnuszát jelentő Örömóda alatt, amiről elsőként a Gulyáságyú Média számolt be.

Az Európai Parlament keddi ülésén, amely az új képviselők megválasztása óta az első alkalom volt, a Fidesz új EP-frakciója, a Patrióták Európáért tagjai közül többen is ülve hallgatták végig Ludwig van Beethoven Örömódáját, az Európai Unió himnuszát. 

Deutsch Tamás, a Fidesz képviselője nem csatlakozott a demonstrációhoz, míg Gyürk András ölbe tett kézzel hallgatta a himnuszt. Az ülésen más frakciók képviselői között nem volt hasonló demonstráció, de voltak, akik a himnusz alatt telefonoztak, videóztak vagy beszélgettek.

Az alakuló ülés egybeesett azzal az időszakkal, amikor a magyar kormány átvette az uniós miniszterekből álló Tanács vezetését 2022. július 1-jén, de Orbán Viktor miniszterelnök nem jelent meg az ülésen, ami szokatlan, mivel általában az érintett kormány- vagy államfő mutatja be a soros elnökség programját. Az ülésen egyébként Roberta Metsolát újra megválasztották az Európai Parlament elnökének.