Varga Mihály Brüsszelben az Európai Bizottságtól kért támogatást, de válasz egyelőre elmaradt

Varga Mihály pénzügyminiszter Brüsszelben hangsúlyozta az Európai Unió versenyképességének növelésének fontosságát, de a határvédelem finanszírozásában való részvételre irányuló kérésére nem érkezett konkrét válasz az Európai Bizottságtól.

Az Európai Unió Tanácsának féléves magyar elnöksége alatt Varga Mihály kiemelte, hogy Európa versenyképességének erősítése kulcsfontosságú a globális piacokon való helytállás szempontjából. A pénzügyminiszter szerint Európa egyre inkább lemarad a tőkepiacok és hatékonyság terén, ezért fontos a versenyképesség növelése fejlesztésekkel, kutatásokkal, infrastruktúra-beruházásokkal, a zöld átállás és a digitális átállás támogatásával.

A miniszter az Ecofin tanács ülését megelőzően beszélt arról, hogy az Európai Unió gazdasági kilátásait geopolitikai bizonytalanságok, az ellátási láncok töredezettsége, a nyersanyagárak változása és a nemzetközi gazdasági környezet problémái árnyékolják be. Varga Mihály szerint ezekre a kihívásokra válaszként Magyarország célja, hogy Európa mint kontinens, valamint az Európai Unió javítani tudja versenyképességét.

A pénzügyminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyképesség növelése hozzájárul az állampolgárok jólétéhez és az európai gazdaság ellenállóképességéhez.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy Magyarország jelentős összegeket, mintegy 700 milliárd forintot fordított a déli határ védelmére az elmúlt években. Ezzel kapcsolatban kérte az Európai Bizottságot, hogy vegyen részt a határvédelem finanszírozásában, azonban erre a kérésre még nem történt konkrét lépés.

Az Európai Unió biztosai korábban bojkottálták a soros elnökség magyarországi eseményeit, és augusztusban saját brüsszeli találkozót szerveztek. Emellett az uniós vezetők kritikával illették Orbán Viktor békemisszióját, mondván, hogy az Európai Unió soros elnökeként erre nem volt felhatalmazása.