Országimázs kontra hajléktalanok: Párizs kitelepítette az utcán élőket az olimpia előtt

Jogvédő szervezetek szerint „szociális tisztogatás” zajlik Párizsban, ahol az olimpiai előkészületek részeként hajléktalan embereket költöztetnek ki a városból és környékéről.

A The Guardian szerint ezrek kerültek kitelepítésre, köztük menedékkérők és gyerekes családok is, akik már eleve bizonytalan körülmények között éltek. A Le Revers de la Médaille jelentése rámutat, hogy a rendőrség a szexmunkásokat és a drogfüggőket is eltávolította, akik így elveszítették az egészségügyi ellátáshoz és támogatáshoz való hozzáférésüket.

A kitelepítések tavaly április óta fokozódtak, és az elmúlt 13 hónapban összesen 12 545 embert helyeztek át. A világ orvosai szervezet koordinátora, Paul Alauzy szerint ezek a lépések csupán a probléma szőnyeg alá söprését jelentik, és nem kínálnak valós megoldást.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere szerint a város évek óta próbálja rávenni a kormányt, hogy foglalkozzon a sürgősségi lakhatással, és készítsen tervet a becslések szerint 3 600 utcán élő ember elhelyezésére. Hidalgo hangsúlyozta, hogy a város már így is jelentős erőfeszítéseket tesz a kiszolgáltatott emberek elhelyezésében.

Léa Filoche, a szolidaritásért és sürgősségi lakhatásért felelős alpolgármester szerint a sürgősségi lakhatás az állam felelőssége, és bár a város készült egy 1 000 sürgősségi férőhely létrehozására vonatkozó tervvel, a kormány szerint erre nincs pénz. A kormány először 400, majd 200, végül csak 80 helyet ígért, miközben a városi rendszer telített.