Megvan Orbán Viktor békemissziójának következő állomása

A tusványosi nyári szabadegyetem, melynek mottója „Jobb pályán”, július 23–28. között kerül megrendezésre, és Orbán Viktor miniszterelnök „békemissziójának” fontos állomása lesz. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, a szabadegyetem alapítója hangsúlyozta, hogy a jelenlegi politikai körülmények között is kiemelten fontos a párbeszéd és a kooperáció, nem pedig a konfrontáció és a monológ.

Németh Zsolt szerint a politikai gondolkodásra és elemzésre rég volt olyan nagy szükség, mint most, és az orosz-ukrán háborút politikai korszakhatárnak nevezte, amely meghatározza a következő évtizedek politikai, közéleti kérdéseit és a gazdaság jövőjét is. A magyar miniszterelnök békemisszióját már most sikeresnek nevezte, kiemelve, hogy a békenarratívákban érzékelhető a trendfordulat, és egyre erőteljesebb a diplomáciai megoldások iránti igény.

Orbán Viktor a közelmúltban több jelentős nemzetközi fővárosban is megfordult, köztük Kijevben, Moszkvában, Pekingben és Washingtonban, és bár a moszkvai és pekingi útja kritikákat váltott ki az Európai Unió vezetői körében, a külügyi bizottság elnöke szerint a béke gondolata önmagában nem elég, a megvalósulása politikai erőn és befolyáson múlik.

A Patrióták Európáért frakció megalakulása a nemzetközi jobboldal megerősödését jelzi, és az új frakció az Európai Parlament harmadik erejévé vált, ahol az általános alelnöki posztot Gál Kinga tölti be. Németh Zsolt kiemelte, hogy a magyar uniós elnökség során fontos lesz Magyarország arculatának javítása és a magyar politikát érintő előítéletekkel szembeni szembeszállás. Közölte, hogy a tűzszünetre vonatkozó javaslatuk nem szolgál orosz érdeket, és ellentétben Olaf Scholz német kancellár kijelentésével, nem az ukrán kapitulációt célozzák, hanem az esélyt arra, hogy Ukrajna szuverén, demokratikus országgá válhasson.

A határon túli magyar közösségek helyzete is kiemelt téma a jövő tervezése során, ahol a kisebbségi jogok biztosítása és a kulturális sokszínűség, örökség védelme a magyar elnökségi prioritások között szerepel. Romániában a választási év kellős közepén vannak, és a fideszes képviselő elkötelezett az erős magyar képviselet megőrzése mellett, hangsúlyozva, hogy nem hajlandóak kompromisszumot kötni az etnikai alapon szerveződő politika terén.

A szabadegyetem és fesztivál helyszínének vonzerejét kiemelve, Németh Zsolt felidézte, hogy az első rendezvényt még 1990-ben Bálványosfürdőn tartották, majd később Tusnádfürdőre költöztek. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke szerint a világ sokat változott az elmúlt 33 évben, de Tusványos értékrendje és a jobbra való törekvés megmaradt.

Tárnok Mária, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint ezer előadó vesz részt a nyári egyetemen, amelyet 76 partnerrel közösen 34 programhelyszínen, 3 ezer szervező közreműködésével készítettek elő. Az online regisztrációs felület már megnyílt, és szombatra külön regisztráció szükséges, amelyet a honlapon lehet megtenni.