Brazíliai influenszer börtönbüntetése emberkereskedelemért

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy New Yorkban élő brazil influenszert, aki honfitársnőit csábította csillogó élet ígéretével, majd rabszolgaként és prostituáltként dolgoztatta őket.

A BBC szerint Kat Torres, aki modellként és wellness-influenszerként tevékenykedett, 2022 szeptemberében vált gyanússá az amerikai hatóságok számára, amikor két brazil fiatal nő eltűnését jelentették. Az FBI is bekapcsolódott a keresésbe, amely országos szintűvé vált. Egy harmadik brazil fiatalt is megkörnyékezett az influenszer, aki hajléktalanná vált, mielőtt Torres magához költöztette volna New Yorkba.

Az eltűnt Desirrê és Letícia megtalálásában Kat Torres egy korábbi áldozata, Ana segített, aki a BBC-nek nyilatkozva elmesélte, hogy Torres könyvében, az A Voz-ban (A Hang) leírt sikeres útjától inspirálódott. Torres állítólagos jövőbelátó képességeiről és Leonardo DiCaprióval való állítólagos kapcsolatáról is híres volt. Ana nehéz körülmények közül érkezett az Egyesült Államokba, és táplálkozás-tanácsadás szakra vették fel a Bostoni Egyetemre. Az influenszer egyik lelkes követőjeként online konzultációt kért tőle, majd New Yorkba költözött hozzá, ahol hamar rájött, hogy a valóság nem felel meg az Instagram-képeknek.

Ana tapasztalatai szerint Torres mellett szinte minden pillanatban jelen kellett lennie, és fizetés nélkül dolgozott mint személyi asszisztens, kisállat- és szobanövénygondozó. Az influenszer kontrollálni akarta Ana családi és baráti kapcsolatait is, de végül sikerült elmenekülnie tőle.

Desirrê és Letícia hasonló módon kerültek Torres befolyása alá, aki azt ígérte nekik, segít megvalósítani álmaikat, és a közösségi oldalain a „spirituális csapatának” tagjaiként mutatta be őket. Valójában azonban egy sztriptízklubban táncoltatták őket, és prostitúcióra kényszerítették. A nőknek napi 1000 dollárt, majd később 3000 dollárt kellett keresniük, különben nem térhettek haza. Az általuk megkeresett összeget Torres bankszámlájára kellett utalniuk.

Desirrê és Letícia 2022 decemberében az FBI és Ana segítségével visszatértek Brazíliába. Desirrê @Searching Desirrê címmel könyvet írt az átélt borzalmakról. A BBC World Services információi szerint Kat Torres ellen eddig csak Desirrê esetében hoztak ítéletet, Letícia ügyét külön tárgyalják. Azóta több nő is jelentkezett áldozatként, és a hatóságok már közel 20 nőről tudnak. Sokan közülük terápiára járnak. Torres ügyvédje a BBC-nek elmondta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen, és az influenszer továbbra is ártatlanságát hangoztatja.