Mobiltelefon használata kánikulában: Mit tegyünk és mit kerüljünk?

A nyári forróság nemcsak az emberekre, hanem a mobiltelefonokra is kihívást jelent. A kánikula idején különös figyelmet igényelnek a készülékek, hogy elkerüljük a túlmelegedést és a károsodást. De vajon Ön tudja-e, hogyan kell helyesen bánni a telefonjával ebben az időszakban?

A magas hőmérsékletek hatására a mobiltelefonok hajlamosak túlmelegedni. Ezt megelőzendő, a legjobb, ha a készüléket árnyékos helyen tartjuk, ahol nem éri közvetlen hőhatás, például a zsebünkben vagy egy forró autóban. A telefonokat nem ajánlott nedves ruhába burkolni, és a telefontok sem nyújt elegendő védelmet a közvetlen napsugárzással szemben.

Amennyiben a telefon mégis túlmelegszik, a legjobb, ha azonnal kikapcsoljuk és hagyjuk lehűlni. Nem szabad a hűtőbe tenni, mert a gyors hőmérséklet-változás károsíthatja a készülék finom áramköreit.

A kánikulában a telefon tárolása is fontos szempont. Kerülni kell a zárt, meleg helyeket, mint például az autó szélvédője alatti rész, mivel itt a napsugárzás miatt a készülék túlmelegedhet. Hűvös helyen tárolni sem ajánlott, mivel az alacsonyabb hőmérséklet negatívan befolyásolhatja az akkumulátor teljesítményét.

A telefon töltése során figyelembe kell venni a készülék töltöttségi szintjét. Ideális esetben a töltöttségi szintet 20 és 80 százalék között kell tartani, ezért nem célszerű egész éjszakára a töltőn hagyni a telefont. A töltéshez lehetőleg az eredeti gyári töltőt használjuk, mivel a különböző töltők eltérő sebességgel tölthetik az akkumulátort, és nem minden készülék alkalmas vezeték nélküli töltésre.

Ha a telefon vízzel érintkezik, a vízállóság mértékétől függően vagy töröljük le és használjuk tovább, vagy kapcsoljuk ki és hagyjuk kiszáradni. A mikrohullámú sütőben való szárítás kifejezetten káros, és tönkreteheti a készüléket.

A nyári hónapokban tehát különös figyelmet kell fordítani a mobiltelefonok használatára és karbantartására, hogy elkerüljük a meghibásodásokat és a teljesítmény csökkenését.