Új remény a cukorbetegek számára: hatékony lehet az új gyógyszer

Amerikai kutatók egy olyan gyógyszerkombinációt teszteltek egereken, amely jelentősen növelte az inzulint termelő sejtek működését, és a kezelés leállítása után is megmaradt a hatás.

A cukorbetegség globális egészségügyi kihívást jelent, és a betegségben szenvedők száma várhatóan tovább fog növekedni. Magyarországon is több mint 660 ezer ember érintett a betegségben, ami kiemeli a hatékony kezelési módszerek fontosságát.

Az Interesting Engineering által ismertetett kutatás során a Mount Sinai és a City of Hope tudósai egy új gyógyszert teszteltek, amely három hónap alatt 700 százalékos növekedést eredményezett az inzulintermelő sejtek működésében. A Science Translational Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint jelenleg nincs olyan kezelés, amely képes lenne növelni a béta-sejtek számát, amelyek létfontosságúak az inzulin termelésében.

A kutatók a harmin nevű természetes molekulát és a GLP1 nevű hatóanyagot kombinálták, amely utóbbi olyan gyógyszerekben található meg, mint az Ozempic. Az 1-es és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egereken végzett tesztek során a készítmény visszafordította a betegséget, és a gyógyult állapot a kezelés befejezése után is fennmaradt.

A tanulmány szerint a pozitív eredmények a béta-sejtek szaporodásának, működésének és élettartamának javulásából adódtak. Habár az eredmények ígéretesek, a kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, hogy a gyógyszer mennyire hatékony az embereknél.