Budapest előkelő helyen a világ sportvárosai között

Budapest a 14. helyet szerezte meg a világ sportvárosai között egy rangsorban, amelyet a Burson kommunikációs világcég állított össze. A lista élén Párizs áll, amely második éve vezeti a lajstromot, és az idei nyári olimpiának is otthont ad.

A Burson által készített rangsor a sport és a városok kapcsolatát elemzi, figyelembe véve a közösségi média véleményét, a nemzetközi sportszövetségek vezetőinek és a nagy nemzetközi sportmédiumok véleményét. Az értékelés során fontos szempont az olimpiához való kapcsolódás is.

Érdekesség, hogy a rangsorban először került ki a dobogós helyekről London, a 2012-es olimpia házigazdája, míg Tokió, a 2021-es ötkarikás játékok rendezője a 2022-es első helyről a 13. pozícióba csúszott vissza. Rio de Janeiro, a 2016-os játékok házigazdája, jelenleg a 61. helyen áll.

A rangsorkészítés során erőteljesen érvényesült a sport amerikai megközelítése és a globális marketing. Az amerikai városok, mint például New York, Miami és Las Vegas, a sportjelenlét mellett a szórakoztatásra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Lars Haue-Pedersen, a rangsort készítő cég ügyvezető igazgatója szerint a sporthírnevüket építeni kívánó városok számára a hatékony kommunikációba való befektetés jelentős előnyökkel járhat, néha még az infrastruktúra fejlesztésénél is többet ér.

A sportvárosok 2024-es rangsorának élcsoportja a következőképpen alakul: Párizs az első, mögötte a 2028-as ötkarikás játékokat rendező Los Angeles és New York következik, majd London, Madrid, Lausanne, Manchester, Barcelona, Miami és Washington zárja a top 10-et.

(Borítókép: Maja Hitij/Getty Images)

: article-3