Tarr Zoltán fontos szerepet kap az Európai Parlamentben

Tarr Zoltán, a Tisza Párt delegációvezetője és korábbi református lelkész, az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának néppárti szóvivője lett.

A Tisza Párt egyik prominens politikusa, Tarr Zoltán, jelentős pozíciót tölt majd be az Európai Parlamentben (EP), miután kinevezték a Kulturális és Oktatási Bizottság néppárti szóvivőjévé. Az Európai Néppárt hivatalos bejelentése szerint Tarr a következő héten esedékes szakbizottsági elnöki és alelnöki posztokról szóló döntések előtt már biztosította helyét az EP-ben.

Tarr Zoltán korábban a református egyház zsinati tanácsosaként tevékenykedett, és több levelet is írt egyháza vezetőinek a Balog Zoltán körüli ügyekkel kapcsolatban. Politikai karrierje egy fordulópontot ért el, amikor egy Magyar Péter által szervezett Tisza-tüntetésen való felszólalása után kirúgták állami munkahelyéről, a Nemzetgazdasági Minisztérium egyik háttérintézményéből. Ezt követően került fel a Tisza Párt EP-listájára, ahol a harmadik helyen szerzett mandátumot, majd a párt EP-delegációjának vezetőjévé választották.

A Népszava értesülései szerint az Európai Néppárt további Tisza Párt tagokat is jelöl a jövő héten, Gerzsenyi Gabriellát, Kulja Andrást és Magyar Pétert egy-egy testület alelnöki posztjára. Tarr Zoltán az első strasbourgi plenáris ülésre készülve elmondta a HVG-nek, hogy "belekerültünk a sűrűjébe", jelezve, hogy aktív szerepet kíván vállalni az EP munkájában. Az új európai parlamenti képviselők megkezdték a munkát a strasbourgi plenáris ülésen, ahol a Tisza Párt 7 képviselőt küldött az EP-be, köztük Magyar Pétert, a párt delegációját pedig Tarr Zoltán vezeti.

Azonban nem minden Tisza Párt tag szereplése zökkenőmentes az Európai Parlamentben. Gyurcsány Ferenc, Magyarország volt miniszterelnöke, a Facebook-oldalán "Hablaty emberként" jellemzte Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét, és kritizálta őt az első politikai megmérettetésén való elbukásért. Gyurcsány szerint Magyar és társai "elfutottak a felelősség elől", amikor tartózkodtak egy olyan szavazáson, amely Orbán miniszterelnök közelmúltbeli moszkvai látogatását ítélte volna el. Gyurcsány úgy véli, hogy Magyar nem érti, hogy "Orbánt nem lehet, de leginkább nem érdemes orbáni politikával leváltani", és hogy a politikusnak döntenie kell, hogy Orbánnal vagy ellene áll-e. Ezzel szemben a Tisza Párt képviselői az Európai Parlamentben szavaztak, és Magyar Péter egy Facebook-bejegyzésben hangsúlyozta, hogy elítélik Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, ugyanakkor nem támogatják Magyarország megbüntetését „Orbán Viktor elhibázott politikája miatt”. Az újonnan felállt EP második munkanapján elítélte Orbán Viktor békemisszióját, amelyet Daniel Freund „őrült projektnek” nevezett, míg Deutsch Tamás szerint Orbán egyetlen írott vagy íratlan szabályt sem sértett meg vele.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-képviselője, személyesen találkozott Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság frissen megszavazott elnökével, és meghívta őt Magyarországra, hogy találkozhasson a magyar emberekkel. Magyar Péter Facebookon azt írta, hogy von der Leyen örömmel fogadta a meghívást, és egy őszi látogatás során szeretne tájékoztatást adni a magyaroknak az Európáért és Magyarországért végzett munkájáról, valamint cáfolni a fideszes propaganda hazugságait. Tarr Zoltán is részt vett a von der Leyennel folytatott beszélgetésen.